Quantcast
Channel: ד"ר לאה מזור: על מקרא, הוראה וחינוך
Viewing all 3096 articles
Browse latest View live

נחשף קטע מרחובה של ירושלים בימי בית שני

$
0
0
הרחוב המדורג המתוארך לימי בית שני.
צילום: קובי הראתי, עיר דוד

בתום שש שנות חפירות ארכיאולוגיות נחשף היום (30.6.2019) לראשונה מקטע באורך של 350 מ’ מהדרך אשר שימשה כרחובה הראשי של ירושלים בימי בית שני. הרחוב נחפר בניהולה של רשות העתיקות, תוך שילוב עבודות הנדסיות רחבות היקף ברחוב שבעיר דוד, בגן הלאומי סובב חומות ירושלים. הפרויקט מתבצע במימון  במימון עמותת אל עיר דוד . בחודשים הקרובים תפתח הדרך לקהל הרחב. 



במקום התגלו ממצאים המעידים כי האוכלוסייה שהתגוררה באזור בתקופה זו הייתה אמידה. בין מפולות החורבן נחשפו חפצי יוקרה, שהמשמעותיים והבולטים בהם, אשר תרמו להבנה זו הם שברי שולחנות אבן מעוטרים: אחד מהם - מלבני עם עיטורים מגולפים בשוליו, 

שבר שולחן מעוטר
צילום: קובי הראתי, עיר דוד 

ואחד נוסף – עגול, עשוי אבן ביטומן, ששובצו במרכזו אבנים צבעוניות.

שבר שולחן משובץ באבנים צבעוניות. צילום: קובי הראתי, עיר דוד

במקום נמצאו גם מטבעות כסף, שהבולט בהם הוא שקל כסף שהוטבע בעיר צור בשנת 33 לספירה.

מטבע כסף, שקל צורי שנמצא בחפירות הרחוב. על המטבע דמותו של אל העיר צור, מלקרת.
צילום: קובי הראתי, עיר דוד

על פי העדות במסכת בכורות, שימש לתרומת מחצית השקל לבית המקדש בשלהי ימי הבית השני:  "אמר רב אסי כל כסף האמור בתורה סתם כסף צורי".

מטבע כסף, שקל צורי שנמצא בחפירות הרחוב.
על המטבע מופיע עיט. צילום: קובי הראתי, עיר דוד


כמו כן התגלו במקום תכשיטים, כדוגמת טבעת משובצת אבן יקרה שנחשפה בתוך מקווה טהרה, וכלי חרס ובקבוקונים ששימשו לאגירת בשמים או שמנים. 



בקבוקונים שנמצאו בחפירת הרחוב. צילום: קובי הראתי, עיר דוד

אורכו הכולל של הרחוב שחיבר בין בריכת השילוח בדרום עיר דוד ועד למרגלות הר הבית, הוא 600 מטרים ורוחבו כ-8 מטרים. עד כה נחשף חלקו הדרומי של הרחוב באורך כולל של כ-350 מטרים. הרחוב המפואר רוצף בלוחות אבן גדולים - כמקובל בבניה מונומנטאלית ברחבי האימפריה הרומית. 
חשיפת הרחוב שילבה שיטות מחקר מתקדמות וחלוציות, שתוצאותיהן חיזקו את ההבנה שלפיה המלך הורדוס הגדול לא היה האחראי הבלעדי על מפעלי הבנייה הענקיים של ירושלים בסוף ימי הבית השני. הרחוב נבנה אחרי ימיו של הורדוס, בחסותם של  הנציבים הרומיים של ירושלים - ככל הנראה בימיו של הנציב הרומי פונטיוס פילטוס, המוכר גם כמי שגזר את דינו של ישו לצליבה. 
מסקנה זו מחזקת את ההכרה בחשיבות שלטון הנציבים הרומיים לעיצוב דמותה של ירושלים.
הדרך הזאת, ”דרך עולי הרגל״, חיברה בימי בית שני רבבות בני אדם שהגיעו מכל רחבי הארץ והעולם בדרכם אל המקדש.



יפתח - הוא חרד לה

$
0
0
שולה ברנע, משוררת ולשונאית

אוֹיָה
יִפְתָּח
הוּא חָרַד  לָהּ
וְיָרֵא עֲבוּרָהּ,
אוֹיָה  לַגּוֹרָל שֶׁזִּמֵּן  לָהּ,
לְמַפָּלָה הָפַךְ נִצְחוֹנוֹ,
מָה לוֹ מִלְחָמָה
לְלֹא בִּתּוֹ מַחְמַל לִבּוֹ?!
 מָה אֵרַע לו הָאַכְזָר ?

מתי המדבר - מתים מהלכים

$
0
0
נדב גרשון, עורך ומגיה


מתי מדבר

מִלָּה לֹא אָמַרְנוּ, פֶּה לֹא פָּצָה
בָּעֶרֶב בַּבּוֹר, בַּבֹּקֶר קְבוּרָה
בְּצִלּוֹ חָסִינוּ, עֲנַן הַשְּׁכִינָה

מֵתֵי הַמִּדְבָּר, מֵתִים מְהַלְּכִים
הוֹרִים נִדּוֹנוּ, יְלָדִים זַכָּאִים
בְּתִשְׁעָה נִטְמְנוּ, נִצּוֹלִים וְנִסְפִּים

מִן הַיָּם הַגָּדוֹל אֶל כּוּר הַשְּׁמָמָה
עוֹלִים בַּמְּסִלָּה אֶל אֶרֶץ רַבָּה
וְשָׁמָּה נִשְׁאַרְנוּ, אַנְשֵׁי הַדְּמָמָה

ותבוא חנה לשאת תפילתה לאל

$
0
0
שולה ברנע, משוררת ולשונאית

וְתָבוֹא חַנָּה לָשֵׂאת תְּפִלָּתָהּ לָאֵל

חנה אשת אלקנה
וְתָבוֹא חַנָּה לָשֵׂאת תְּפִלָּתָהּ לָאֵל,
כִּי יְבָרְכָהּ בִּפְרִי בֶּטֶן וְתֹאמַר:
"שָׁטַחְתִּי תְּחִנָּתִי לְפָנֶיךָ,
לְתִתִּי בֵּן לְמַעַן אֶשְׂמַח בּוֹ,
לְמַעַן לֹא אֶהִי לְבוּז בְּעַמִּי,
וּלְמַעַן אלקנה אִישִׁי אֲהוּבִי,
לָמָּה נְתַתַּנִּי אֶת שְׁמוּאֵל
וּלְקַחְתָּהּ אוֹתוֹ מִמֶּנִּי לָעַד!?
הֲלִצְחוֹק שַמְתַּנִי בְּקֶרֶב בְּנוֹת עַמְך,
אוֹ לְהוֹתִירֵנִי עֲקָרָה בַּלֵּב פְּנִימָה? "

האם נמצאה צקלג המקראית?

$
0
0


בחורבת אל-ראעי שבשפלת יהודה - בין קרית גת ללכיש - החלו החפירות בשנת 2015, ומאז ועד היום נערכו בה שבע עונות חפירה, ונחפרו בה כ-1,000 מ”ר. באתר נמצאו עדויות להתיישבות מהמאות 11-12 לפנה”ס. נחשפו בו מבני אבן רחבי ידיים ומאסיביים, ובהם ממצאים האופייניים לתרבות הפלשתית. ממצא מיוחד שנתגלה, הן קערות ונר - מנחות שהונחו מתחת לרצפות המבנים מתוך אמונה שאלה יביאו מזל טוב בהקמת המבנה. בנוסף, נמצאו כלי אבן וכלי מתכת. ממצאים דומים מתקופה זו, התגלו בעבר בחפירות אשדוד, אשקלון, עקרון וגת, שהיו לפי המקרא מקומם של סרני הפלישתים. מעל לשרידי היישוב הפלשתי התגלה יישוב כפרי מתחילת המאה ה-10 לפנה"ס. היישוב בא לקיצו בשריפה עזה, שהחריבה את המבנים. עשרות כלי חרס שלמים נמצאו בחדרים השונים. כלים אלה, זהים לאלו שנמצאו בעיר היהודאית המבוצרת של חורבת קיאפה שהתגלתה בשפלת יהודה ומזוהה עם שעריים המקראית. בדיקה בשיטת פחמן 14 מתארכות את אתר חורבת אל-ראעי לתקופה המתאימה לתקופתו של דוד. המגוון הגדול של כלי החרס מעיד על חיי היום-יום באותה תקופה. במהלך החפירה התגלו כמויות גדולות של קנקנים, בינוניים וגדולים, אשר שימשו לאגירת שמן ויין. כן נמצאו כלים להגשת מזון, פכים וקערות, אשר היו מעוטרים בצבע אדום, ובסגנון שנקרא "מירוק פרוע", האופיני לתקופת דוד.



החפירה נעשתה בשיתוף פעולה של פרופ'יוסף גרפינקל, ראש המכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, סער גנור מרשות העתיקות ופרופ'קייל קיימר מאוניברסיטת מק-קווארי בסידני שבאוסטרליה. במימון החפירה השתתפו ג'ואי סילבר מירושלים, אהרון לוי מניו ג'רסי, ומשפחת רוט ויצחק ואקיל מסידני.
  לאחר מחקר ארכיאולוגי אזורי בן 12 שנים בשפלת יהודה, שמנהלים פרופ'גרפינקל וגנור, מתחילה להצטייר התמונה היישובית של יהודה בראשית תקופת המלוכה: שני היישובים – צקלג וחורבת קיאפה, ממוקמים בגבול המערבי של הממלכה. הם יושבים על גבעה נישאה, הצופה אל דרך ראשית שעוברת בין ארץ פלשתים אל יהודה: חורבת קיאפה שבעמק האלה יושבת מול גת פלשתים, וחורבת אל-ראעי, המזוהה כצקלג, יושבת מול אשקלון. תיאור גיאוגרפי זה מהדהד אל קינת דוד, בה הוא מתאבל על נופלם של שאול ויהונתן בקרב עם הפלשתים: "אל תגידו בגת, אל תבשרו בחוצות אשקלון".




החוקרים מאמינים שגילו את ציקלג של תקופת המקרא. השם  צקלג יוצא דופן באוצר השמות של ארץ ישראל מכיוון שאינו שם כנעני-שמי מקומי, אלא שם פלשתי, שניתן לעיר על ידי אוכלוסייה זרה, שהיגרה לארץ ישראל מאזור יוון. עד היום, הועלו הצעות לזיהוי צקלג במספר אתרים, כגון בתל חליף ליד קיבוץ להב, בתל שרע בנגב המערבי, בתל שבע, ועוד. אולם, לדברי החוקרים, "בכל האתרים הללו לא נמצא רצף יישובי, הכולל גם ישוב פלשתי וגם ישוב מימי דוד. בחורבת אל-ראעי, לעומת זאת, נמצאו מאפיינים של שתי האוכלוסיות גם יחד״. 

*צילומים: משלחת החפירות חורבת אל ראעי.

כל ההיסטוריה על רגל אחת

הודעה על הרצאתי: אוניברסליזם מונותאיסטי וקץ המלחמות בנבואת הר הבית של ישעיה

$
0
0


לאה מזור, אוניברסליזם מונותאיסטי וקץ המלחמות בנבואת הר הבית של ישעיה (ב, ב-ד)
שלושה פסוקים המקיפים עולם ומלואו!
הרצאה בבית אביחי 24 ביולי 2019    19:00
פרטים נוספים כאן 

התאהב בדימויים שבעצמו דימה



 יישוב ענק מהתקופה הניאוליתית נחשף ליד ירושלים

$
0
0

פני אדם, צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות


יישוב מהתקופה הניאוליתית (בן 9000 שנה), התגלה בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות כ-5 ק"מ מערבית לירושלים, על גדת נחל שורק (סיבוב מוצא), ליד מעיינות ובסמוך לעמק פורה ולדרך הקדומה שהובילה מהשפלה לירושלים. התנאים האופטימליים אלה, היוו גורם מרכזי להתיישבות ארוכת טווח באתר, כבר מהתקופה האפיפלאוליתית – לפני כ-20,00 שנים - ועד היום. באתר חיו 3,000-2,000 תושבים לכל הפחות, מה שעושה אותו לגדול ביותר המוכר בארץ מתקופת האבן החדשה ולאחד מהגדולים בעולם. 


צלמית שור. צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות

בחפירות נחשפו מבנים גדולים, הכוללים חדרים ששימשו למגורים, כן מתחמים ציבוריים ואזורי פולחן. בין המבנים נחשפו סמטאות, המעידות על תכנון מתקדם של היישוב. במבנים נעשה, לעיתים, שימוש בטיח, ליצירת רצפות ולאיטום מתקנים. בכל אזורי החפירה נחשפו כלי צור רבים שיוצרו באתר, בהם אלפי ראשי חץ ששימשו לציד ואולי גם ללחימה, גרזנים ששימשו לכריתת עצים, וסכינים מצור. 

חנית שנקברה לצד לוחם. צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

בתוך היישוב נחשפו מחסנים בנויים, שהכילו כמות אדירה של קטניות, בהם בולטים זרעי עדשים. השתמרות הזרעים מעוררת השתאות לאור גיל האתר. ממצא זה, מלמד על עיסוק אינטנסיבי בחקלאות. בנוסף, ניתן להסיק שמהפכת הביות הגיעה לשיאה בשלב זה: עצמות בעלי החיים באתר, מעידות על כך שאנשי היישוב הלכו והתמחו ברעיית צאן, ומקומו של הציד בכלכלת הקיום הלך והצטמצם. 

אחת מאלפי סכיני צור שנמצאו באתר. צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

באתר נחשפו קבורות בין הבתים ובתוכם, כאשר בחלקן הונחו מנחות קבורה שונות – חפצים שימושיים או יקרי ערך, אשר האמינו שישרתו את המת בעולם הבא. מנחות קבורה אלה מעידות שכבר בתקופה קדומה זו, יושבי האתר קיימו יחסי סחר עם מקומות רחוקים. בין היתר, נמצאו בקברים פריטים ייחודיים מאבן שמקורה לא ידוע, פריטי אובסידיאן (זכוכית געשית) מאנטוליה, וקונכיות שחלקן הובאו מהים התיכון וחלקן מהים האדום. בחפירה נמצאו צמידי אבן במספר סגנונות, אשר עוצבו ביד אמן. על פי גודלם סביר שענדו אותם בעיקר בשלב הילדות. באתר נמצאו גם כן חרוזי בהט שעובדו בקפידה, ותליונים וצמידים שאותם הכינו מצדף אם הפנינה. 

חרוזים עשויים אובסידיאן. צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

הממצאים התגלו רק עשרות סנטימטרים מתחת לפני השטח. לקראת שחרור השטח שנחפר, תועד האתר כולו בטכנולוגית תלת מימד מתקדמת שתאפשר לחקור כל פרט ופרט דרך המחשב. אחוזים ניכרים מהאתר הפרהסטורי שסביב החפירה יישמרו. 
החפירות הן ביוזמה ובמימון של חברת נתיבי ישראל.  מנהלי החפירה במוצא מטעם רשות העתיקות הם ד"ר חמודי חלאילה וד"ר קובי ורדי.


מעל מליון כניסות לבלוג!

שימושי וורדל (Wordle) בהוראת המקרא

$
0
0
ד״ר לאה מזור, האוניברסיטה העברית


מבוא
המקרא הוא הנכס התרבותי המשותף לעם ישראל לדורותיו. הוא מקור הסמכות וההשראה לתרבותו, הוא ׳ספר הספרים הנצחי׳ שהוריש עם ישראל לעולם כולו. דא עקא הוראתו הבית-ספרית נתקלת בקשיים מרובים מבחינת הלשון, הסגנון, האמונות, הדעות, הערכים והרקע ההיסטורי-תרבותי השונה. מסיבה זו מורי התנ״ך מחפשים כל העת דרכים חדשות ויצירתיות לרענון ולמינוף הוראתם.
 המגמה כיום היא לעודד מורים לשלב כלים דיגיטליים בהוראת התנ״ך. הרשת מציעה שפע כלים כאלה שניצול נבון של יכולותיהם פותח פתח לאפשרויות לימוד חדשניות. כמו תמיד בחינוך, ההצלחה בהטמעת הכלים הדיגיטליים בהוראה השוטפת תלויה במזג ההוראתי של כל מורה ובהתאמתו למאפיינים הייחודיים של כיתתו. (כל מה שייאמר להלן על מוֹרֶה יפה גם למוֹרָה). 
בדברים להלן אציג כלי דיגיטלי צנוע - וורדל (=Wordle) שמו - שהוא אפליקציית ג'אווה, שמייצרת ענני מילים מטקסטים, כולל טקסטים עבריים עם ניקוד וטעמים, ואצביע על אפשרויות יישומה בהוראה. המורים מוזמנים לחשוב אם וכיצד לשלבן בהוראתם ואף להוסיף עליהן עוד כהנה וכהנה, כיד הדמיון הפדגוגי הטובה עליהם. מיותר לציין, שהטמעת וורדל בהוראה אינה באה במקום שיטות ההוראה הרגילות, שהן דרך המלך, אלא בנוסף להן לצורך גיוון, יצירת סקרנות ועניין. היא ׳עוד כלי׳ בארגז הכלים הפדגוגי של המורה. 
מן הראוי להדגיש שיש עוד תוכנות חינמיות ברשת שיוצרות ענני מילים. לכל אחת מהן תכונות משלה. כאן אני מתייחסת לוורדל, אבל העקרונות הדידקטיים יפים לכל תוכנה המייצרת ענני מילים. 
הגיוון בשיטות ההוראה הוא, בין השאר, התחשבות בסגנונות הלמידה השונים של התלמידים. הדרך החזותית, לחשיפת רעיונות ותופעות ספרותיות המתחבאות בטקסטים רבי מלל, תדבר במיוחד לתלמידים הנענים במיוחד לערוץ הוויזואלי. 

וורדל
וורדל היא תוכנה חינמית שנמצאת באינטרנט ואינה דורשת הרשמה או מסירת פרטים כלשהם. היא פשוטה וקלה מאד להפעלה. נכנסים לאתר http://www.wordle.net/מקישים על Create, מזינים את הטקסט הנבחר ונוצר ענן מילים. ניתן לשלוט בצבעיו ובכיווניות של מילותיו. אם נתקלים בקושי תמצאו כאןפתרונות. את ענן המילים ׳גוזרים׳ אחר כך ממסך המחשב. איך? הנה ההנחיות למשתמשי ווינדוס. במחשב מק עושים זאת באמצעות פקודת Grab.  את התמונה שגוזרים ניתן לשלב במצגת או להדפיס על נייר.
ענני המילים שנוצרים מתייחסים לשכיחות המילים בטקסט המוזן. ככל שמילה שכיחה יותר כן היא תיוצג בגופן גדול יותר. ׳במילה׳ הכוונה למילה בדיוק כפי שהיא מופיעה בטקסט, ולא לכל המילים שנגזרות מאותו שורש. 

מן המילים אל היחידה השלמה
דרך המלך בהוראת המקרא היא להתחיל מיחידה ספרותית שלמה מתחומי הסיפור, החוק, הנבואה, החכמה או המזמורים, ותוך כדי לימודה להתעכב על מילים מסויימות. השימוש בוורדל מציע לשלב גם דרך הפוכה - להתחיל דווקא מן המילים! אילו ייתרונות ניתן להפיק מזה? להלן מקבץ רעיונות למצגת שמיועדים לקרוב התלמידים ללשון המקרא וסגנונו, לתקבולות, לסוגות הספרותיות ועוד. 

ניבים וביטויים 
בתוכנית הלימודים יש רשימות של ניבים וביטויים. כחזרה עליהם אפשר לערוך חידון כתתי, להציג את הניבים והביטויים בצורת ענן מילים והתלמידים יוזמנו לומר מהו הניב או הביטוי שבענן. (שיטה זו יפה גם כהכנה לחידון תנ״ך בית ספרי). אבל אין להסתפק בזיהוי הכתוב המקראי. עם זיהוי הניב או הביטוייוסיף המורה בקיצור נמרץאיזו שהיא תובנה מתחום התוכן, הפרשנות, הסגנון, הטעמים או הניקוד,שטרם עלתה בלימוד בכתה. וכך יעשה גם ביישומים האחרים של ענני המילים. כך משלבים חזרה ושינון עם למידה חדשה. המבנה יהיה על כן תלת-שלבי: א. ענן המילים; ב. הפסוק. הפסוק יודפס באופן גרפי שמבליט את התופעה שעליה רוצה המורה לדבר. ג. תובנה חדשה.  
דוגמא: 
א. ענן המילים
ב. הפסוק - ויקרא יט 32
מִפְּנֵ֤י שֵׂיבָה֙ תָּק֔וּם
וְהָדַרְתָּ֖פְּנֵ֣י זָקֵ֑ן
ג. תובנה 
וְהָדַרְתָּ֖ - בעברית המקראית ההטעמה היא בדרך כלל מלרעית, וכן במקרה זה (ולא במלעיל כפי שרבים משבשים). מקום ההטעמה כאן הוא במקום של הטעם (טפחא), כפי שזה בדרך כלל. המטרה החינוכית: שיטעימו את הפסוק המפורסם כהלכה (מצוטט גם באוטובוסים)

שיחזור טקסט מקראי מתוך ענן המילים
המטרה: התנסות פעילה בתחביר המקראי. 
א. ענן המילים

ב. הפסוק - שופטים ה 1
 וַתָּשַׁר דְּבוֹרָה וּבָרָק בֶּן־אֲבִינֹעַם בַּיּוֹם הַהוּא לֵאמֹר
ג. תובנה
הנשוא בא לרוב לפני הנושא (׳וילך משה׳). בנושא שמורכב מכמה איברים הפועל מותאם במין ובמספר לאיבר הראשון שבנושא. כאן הפועל הוא בנקבה, כי הוא מותאם ל׳דבורה׳. בפסוק הבא הפועל ביחיד כי הוא מותאם ל׳משה׳: אָז יָשִׁיר־מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת־הַשִּׁירָה הַזֹּאת לַיהוָה (שמות טו 1). 

ועוד דוגמא:
א. ענן המילים

ב. הפסוק - בראשית ד 1
וְהָאָדָם יָדַע אֶת־חַוָּה אִשְׁתּוֹ וַתַּהַר וַתֵּלֶד אֶת־קַיִן
ג. תובנה
המבנה ׳ופלוני + עשה׳ בתחילת משפט משמש כאן כעבר לפני עבר. זמן שאינו קיים בעברית החדשה! קודם האדם ידע את חוה אשתו, ואחר כך ׳ותהר ותלד׳. וכן ׳ויוסף הורד׳: וְיוֹסֵף הוּרַד מִצְרָיְמָה וַיִּקְנֵהוּ פּוֹטִיפַר סְרִיס פַּרְעֹה (בראשית ל"ט א). קודם יוסף הורד למצרים ואחר כך פוטיפר קנה אותו. 

תופעות יסוד בעברית המקראית
א. ענן המילים

ב. הפסוק - בראשית כה 33
וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו 
לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים
וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ וַיָּקָם וַיֵּלַךְ 
וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת־הַבְּכֹרָה
ג. תובנה
וי״ו ההיפוך - וי״ו המופיעה לפני פועל ומציינת את היפוך זמן הפועל, מעתיד לעבר או מעבר לעתיד. במקרה זה - מעתיד לעבר. 
ואפשר להפנות את תשומת לבם של התלמידים לתופעה הסגנונית של הופעת חמישה פעלים ברצף ולשאול אותם מה היא מציינת ואיזה אור היא שופכת על דמותו של עשו. 

הבחנה בין עברית מקראית לעברית חדשה
יוצרים ענן מילים מטקסט מקראי וענן נוסף עם פירושו של אותו טקסט עצמו בעברית חדשה ושואלים את התלמידים איזה ענן הוא לשון מקרא ואיזה עברית חדשה. לפי מה מזהים את לשון המקרא? 

זיהוי שירה מקראית
האם מענן המילים הבא יצא משפט מפרוזה או משירה?
א. ענן המילים

ב. הפסוק - ישעיה א 2
שִׁמְעוּ שָׁמַיִם
וְהַאֲזִינִי אֶרֶץ 
ג. תובנה
זו שירה בגלל התקבולת הנרדפת והמצלולים. כל אחד מחלקי התקבולת צבוע בצליל שונה המלכד אותו מבחינה מוסיקלית ליחידה אחת. ברישא, שִׁמְעוּ שָׁמַיִם, שתי המילים העוקבות נפתחות בְ- שמ.  ובסיפא, וְהַאֲזִינִי אֶרֶץ, יש אבשתי המילים העוקבות. 
השמים והארץ מסמנים את קצוות המכלול, וקריאת הנביא היא על כן ליקום כולו שישמע את דבר האל. 

תקבולת נרדפת
זיהוי הסיפא של תקבולת נרדפת על פי הרישא הניתנת לתלמידים.
א. ענן המילים + הרישא: בְּנִי לְחָכְמָתִי הַקְשִׁיבָה


ב. הפסוק - משלי ה 1
     בְּנִי לְחָכְמָתִי הַקְשִׁיבָה 
     לִתְבוּנָתִי הַט־אָזְנֶךָ
ג. תובנה 
החכם פונה לתלמיד כמו שאב שפונה לבנו, ׳בני׳. בחברה הפטריארכלית שלט האב בתא המשפחתי. פניית החכם לתלמיד כאב לבנו היא על כן פניה סמכותית לקבלת מרות. 

תקבולת ניגודית
זיהוי הרישא של תקבולת ניגודית על פי הסיפא הניתנת לתלמידים. 
א. ענן המילים + הסיפא: וּבֵן כְּסִיל תּוּגַת אִמּוֹ


ב. הפסוק - משלי י 1
בֵּן חָכָם יְשַׂמַּח־אָב
וּבֵן כְּסִיל תּוּגַת אִמּוֹ
ג. תובנה
הפסוק מלמד שמטרת החינוך היא לגדל בן נבון. וגמול בצידה. אם צלח החינוך ויצא בן נבון - תשרה שמחה על הוריו, ואם נכשל חלילה, ויצא בן כסיל - תשרה תוגה בלבבם. הנחת היסוד האופטימית של ספרות החכמה היא שהחכמה ניתנת ללימוד. 
׳אב׳ ו׳אם׳ כאן פירושו ׳הורים׳. ואין לפרש על האב ועל האם בנפרד.

תקבולת משלימה
שיחזור פסוק שמצוטט חלקית. יש להשלים המילים החסרות בו. 
א. ענן המילים + המובאה עם מילים חסרות


ב הפסוק - משלי יח 6
שִׂפְתֵי כְסִיל יָבֹאוּ בְרִיב 
וּפִיו לְמַהֲלֻמוֹת יִקְרָא
ג. תובנה 
פסוק עם מסר חינוכי-ערכי, שאלימות מילולית עלולה להדרדר לאלימות פיזית. הכסיל מתחיל בריב שפתיים ומהמילים נגררים למכות.

זיהוי סוגה
אפשר לעשות כמה ענני מילים ולבקש מהתלמידים לזהות מאיזו סוגה הם על פי נוסחאות/מטבעות לשון אופייניות המצויות בהם. למשל, ׳כה אמר ה׳׳ כנוסחת השליחות הנבואית, ׳איך/איכה׳ ו׳עד מתי׳ כנוסחאות קינה, ׳שמע בני׳ כנוסחת פניה חכמתית, וכדומה. 
דוגמא:
א. ענן מילים

ב. הפסוק - ירמיה ב 2
    כֹּה אָמַר יְהוָה
    זָכַרְתִּי לָךְ חֶסֶד נְעוּרַיִךְ 
    אַהֲבַת כְּלוּלֹתָיִךְ
ג. תובנה
בכתוב מופיעה נוסחת השליחות הנבואית, כֹּה אָמַר יְהוָה, שמבטאת את הרעיון שהנביא הוא שליח האל. 

זיהוי מגמתו של טקסט על פי מילים מנחות
מילים מנחות, שנקראות גם מילות המפתח, הן מילים או צירופי מילים שגם רומזים לנושא המרכזי וגם משמשים כעזר לזכרון. ׳בשם מלה-מנחה מציינים אנו מלה או שורש לשוני, החוזרים בתוך הטקסט או רצף-הטקסטים או מסכת-טקסטים חזרה רבת משמעות; המתחקה על חזרות אלה - משמעות אחת של הטכסטים מתפענחת או מתבהרת לפניו, או מכל מקום מתגלית לו ביתר שאת׳ (מ'בובר, 'סגנון המלה-המנחה בסיפורי התורה', דרכו של מקרא, ירושלים 1964, עמ' 299-284).
הקושי בזיהוי מילים מנחות בוורדל הוא שהתוכנה מתייחסת למילה כצורתה המסויימת בטקסט ואינה בנויה לגלות מילים שהן מאותו שורש אבל עם תחיליות וסופיות, כינויים, יידוע, אותיות בכל״ם וכדומה. למשל, בסיפור דוד ובת שבע (שמ״ב יב) משמש ש.ל.ח. כמילה מנחה. דא עקא הפועל מופיעה בצורות שונות: וישלח, ותשלח, שלח, אשלחך, שלחו, והתוכנה לא יודעת לקשר ביניהן. בוודאי ובוודאי שהיא לא תדע להצביע על ברכה/בכורה כמילות מפתח בבראשית כז שיש בו פעלים רבים הנגזרים מהשורש ב.ר.ך., חזרה על שם העצם ׳ברכה׳, ומשחק המילים בינו לבין ׳בכורה׳.
למרות כל זאת, יש מקרים שאפילו בוורדל בולטות המילים המנחות. כזה הוא המקרה הבא:
א. ענן המילים

ב. הטקסט המקראי - שמות לא 17-13
וְאַתָּה דַּבֵּר אֶל־בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר אַךְ אֶת־שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ כִּי אוֹת הִוא בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם לְדֹרֹתֵיכֶם לָדַעַת כִּי אֲנִי יְהוָה מְקַדִּשְׁכֶם. וּשְׁמַרְתֶּם אֶת־הַשַּׁבָּת כִּי קֹדֶשׁ הִוא לָכֶם מְחַלְלֶיהָ מוֹת יוּמָת כִּי כָּל־הָעֹשֶׂה בָהּ מְלָאכָה וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מִקֶּרֶב עַמֶּיהָ. שֵׁשֶׁת יָמִים יֵעָשֶׂה מְלָאכָה וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן קֹדֶשׁ לַיהוָה כָּל־הָעֹשֶׂה מְלָאכָה בְּיוֹם הַשַּׁבָּת מוֹת יוּמָת. וְשָׁמְרוּ בְנֵי־יִשְׂרָאֵל אֶת־הַשַּׁבָּת לַעֲשׂוֹת אֶת־הַשַּׁבָּת לְדֹרֹתָם. בְּרִית עוֹלָם בֵּינִי וּבֵין בְּנֵי יִשְׂרָאֵל. אוֹת הִוא לְעֹלָם כִּי־שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה יְהוָה אֶת־הַשָּׁמַיִם וְאֶת־הָאָרֶץ וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שָׁבַת וַיִּנָּפַשׁ.
ג. תובנה: השבת היא קודש לה׳. 

זיהוי תוכנו של סיפור
התלמידים מנסים לזהות את העלילה על פי ענן המילים. את ההשערות שהם מעלים רושמים על הלוח, ואז פותחים את התנ״ך, קוראים ובודקים את ההשערות. המשימה מעוררת סקרנות וגורמת לתלמידים להתעמק במילים. אפשרות אחת היא להביא את הפרק כלשונו במקרא. כמו בדוגמא הזאת. 
א. ענן מילים

ב. היחידה הספרותית - אסתר ה
וַיְהִי בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי וַתִּלְבַּשׁ אֶסְתֵּר מַלְכוּת וַתַּעֲמֹד בַּחֲצַר בֵּית־הַמֶּלֶךְ הַפְּנִימִית נֹכַח בֵּית הַמֶּלֶךְ וְהַמֶּלֶךְ יוֹשֵׁב עַל־כִּסֵּא מַלְכוּתוֹ בְּבֵית הַמַּלְכוּת נֹכַח פֶּתַח הַבָּיִת וַיְהִי כִרְאוֹת הַמֶּלֶךְ אֶת־אֶסְתֵּר הַמַּלְכָּה עֹמֶדֶת בֶּחָצֵר נָשְׂאָה חֵן בְּעֵינָיו וַיּוֹשֶׁט הַמֶּלֶךְ לְאֶסְתֵּר אֶת־שַׁרְבִיט הַזָּהָב אֲשֶׁר בְּיָדוֹ וַתִּקְרַב אֶסְתֵּר וַתִּגַּע בְּרֹאשׁ הַשַּׁרְבִיט וַיֹּאמֶר לָהּ הַמֶּלֶךְ מַה־לָּךְ אֶסְתֵּר הַמַּלְכָּה וּמַה־בַּקָּשָׁתֵךְ עַד־חֲצִי הַמַּלְכוּת וְיִנָּתֵן לָךְ וַתֹּאמֶר אֶסְתֵּר אִם־עַל־הַמֶּלֶךְ טוֹב יָבוֹא הַמֶּלֶךְ וְהָמָן הַיּוֹם אֶל־הַמִּשְׁתֶּה אֲשֶׁר־עָשִׂיתִי לוֹ וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ מַהֲרוּ אֶת־הָמָן לַעֲשׂוֹת אֶת־דְּבַר אֶסְתֵּר וַיָּבֹא הַמֶּלֶךְ וְהָמָן אֶל־הַמִּשְׁתֶּה אֲשֶׁר־עָשְׂתָה אֶסְתֵּר וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ לְאֶסְתֵּר בְּמִשְׁתֵּה הַיַּיִן מַה־שְּׁאֵלָתֵךְ וְיִנָּתֵן לָךְ וּמַה־בַּקָּשָׁתֵךְ עַד־חֲצִי הַמַּלְכוּת וְתֵעָשׂ וַתַּעַן אֶסְתֵּר וַתֹּאמַר שְׁאֵלָתִי וּבַקָּשָׁתִי אִם־מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֵי הַמֶּלֶךְ וְאִם־עַל־הַמֶּלֶךְ טוֹב לָתֵת אֶת־שְׁאֵלָתִי וְלַעֲשׂוֹת אֶת־בַּקָּשָׁתִי יָבוֹא הַמֶּלֶךְ וְהָמָן אֶל־הַמִּשְׁתֶּה אֲשֶׁר אֶעֱשֶׂה לָהֶם וּמָחָר אֶעֱשֶׂה כִּדְבַר הַמֶּלֶךְ וַיֵּצֵא הָמָן בַּיּוֹם הַהוּא שָׂמֵחַ וְטוֹב לֵב וְכִרְאוֹת הָמָן אֶת־מָרְדֳּכַי בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ וְלֹא־קָם וְלֹא־זָע מִמֶּנּוּ וַיִּמָּלֵא הָמָן עַל־מָרְדֳּכַי חֵמָה וַיִּתְאַפַּק הָמָן וַיָּבוֹא אֶל־בֵּיתוֹ וַיִּשְׁלַח וַיָּבֵא אֶת־אֹהֲבָיו וְאֶת־זֶרֶשׁ אִשְׁתּוֹ וַיְסַפֵּר לָהֶם הָמָן אֶת־כְּבוֹד עָשְׁרוֹ וְרֹב בָּנָיו וְאֵת כָּל־אֲשֶׁר גִּדְּלוֹ הַמֶּלֶךְ וְאֵת אֲשֶׁר נִשְּׂאוֹ עַל־הַשָּׂרִים וְעַבְדֵי הַמֶּלֶךְ וַיֹּאמֶר הָמָן אַף לֹא־הֵבִיאָה אֶסְתֵּר הַמַּלְכָּה עִם־הַמֶּלֶךְ אֶל־הַמִּשְׁתֶּה אֲשֶׁר־עָשָׂתָה כִּי אִם־אוֹתִי וְגַם־לְמָחָר אֲנִי קָרוּא־לָהּ עִם־הַמֶּלֶךְ וְכָל־זֶה אֵינֶנּוּ שׁוֶֹה לִי בְּכָל־עֵת אֲשֶׁר אֲנִי רֹאֶה אֶת־מָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי יוֹשֵׁב בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ וַתֹּאמֶר לוֹ זֶרֶשׁ אִשְׁתּוֹ וְכָל־אֹהֲבָיו יַעֲשׂוּ־עֵץ גָּבֹהַּ חֲמִשִּׁים אַמָּה וּבַבֹּקֶר אֱמֹר לַמֶּלֶךְ וְיִתְלוּ אֶת־מָרְדֳּכַי עָלָיו וּבֹא־עִם־הַמֶּלֶךְ אֶל־הַמִּשְׁתֶּה שָׂמֵחַ וַיִּיטַב הַדָּבָר לִפְנֵי הָמָן וַיַּעַשׂ הָעֵץ
ג. תובנה
למילת ׳עץ׳ במקרא יש שתי הוראות: החומר (wood), ׳עץ׳ בלשון חז״ל, והצמח (tree), ׳אילן׳ בלשון חז״ל. לאיזו משתי ההוראות התכוון כאן הכתוב? 

חידונים וחזרה על חומר
אפשר לבקש מהתלמידיםלהכין ענן מילים לחידון על נושא, דמות, ארוע, ביטוי, תופעה ספרותית וכדומה. הטקסט שיוזן לוורדל יוכל להיות א. מובאה מהמקרא  ב. מובאה מעובדת מהמקרא (מובאה שבה הושמטו כמה מילים או הקליקו כמה מילים כמה פעמים כדי שהגופן בענן יהיה גדול ובולט) שמכינים במעבד תמלילים ומזינים בה את וורדל  ג. טקסט על המקרא כמו קטע ממאמר, סיכום שיעור, טקסט חופשי שהתלמידים מכינים. 
התלמידים יהנו שהחידה שלהם תופיע בחידון הכתתי, השכבתי או הבית ספרי. 

אפשרות אחרת היא להעתיק את הפרק למעבד תמלילים, לתמצת אותו באמצעות מחיקת מילים (אפילו מילות יחס) ולהבליט מילים אחרות באמצעות הקלדתן כמה פעמים ברצף, מה שיגרום לגופן שמיצג אותן להיות יותר גדול, ואת הטקסט הזה להזין לוורדל. התלמידים יראו את ענן המילים וינסו לנחש את העלילה, והמורה יסייע להם בהכוונה. למשל, מי הגיבור? מה קרה לו? היכן מתרחשת העלילה? וכדומה.  ואז המורה אומר לתלמידיו: אילו שאלות הייתם רוצים לשאול כדי להבין יותר טוב את העלילה, ורושם את השאלות על הלוח. למשל, מדוע יונה בורח? מדוע הוא בחר לשים את פניו אל תרשיש? מה גרם לסערה הגדולה שפקדה את הים? וכדומה. התלמידים יחפשו את התשובות במילים שבענן. גם בקטנות שבהן. ואז, כשהתלמידים מסוקרנים, פותחים את התנ״ך, קוראים את הפרק ודנים בו לאור הבנת עלילתו וחיפוש תשובות לשאלות שהתלמידים שאלו. 
א. ענן המילים

ב. הפרק - יונה א
ג. תובנה
הפרק עמוס במושגי ים, חלקם נדירים בתנ״ך וחלקם מיוחדים לספר יונה: ים, אניה, ספינה (רק כאן בתנ״ך), רב חובל (רק כאן בתנ״ך), מלחים (רק ביונה וביחזקאל כז). מדוע מושגי הים כל כך נדירים בתנ״ך? אולי בגלל שלישראל של תקופת המקרא לא היתה תרבות ימית מפותחת. הרי לאורך חופי הים התיכון התנהל מאבק עם גויי הים (הפלשתים) שהתנחלו בהם. 

לסיום, הכרת וורדל משתלמת. ניתן להשתמש בתוכנה גם להוראת מקצועות נוספים (ספרות, היסטוריה, מחשבת, גיאוגרפיה, לשון עברית, אנגלית ועוד) ולפעילויות חינוכיות מגוונות בבית הספר. תוכלו להזין לתוכנה טקסטים בשפות שונות, רשימות תלמידים, מקומות בארץ ובעולם, וכל מה שתרצו. את ענן המילים שיצרתם תוכלו להדביק לא רק במצגות אלא גם על דפי מבחן, חוברות, פוסטרים, כרטיסי ביקור, חולצות, כוסות - הכל כיד הדמיון הטובה עליכם. 

בהצלחה!!

==========================

תוספת מאת נתנאל ברק, מחנך ומורה

לאה שלום,
אני לקראת חלק שני של שיעור הסיבתיות הכפולה, כשהדוגמא הנבחנת היא סיפור פילוג הממלכה. בחלק הראשון בחנו את הנארטיב מהצד האנושי, ואילו בשיעור הבא נבחן את הצד האלוהי.
אלה ההמחשות שיצרתי כדי להדגיש את מגמתו של הטקסט על פי המילים המנחות (השתמשתי במחולל של https://wordart.com/).
התלמידים דוברי אנגלית ולכן האינפוגרפיקה באנגלית.
הטקסטים הם רצופים (מל"א י' 10-25, 26-29, י"א 1-8)
בפסוקים 26-29, אחדתי את המילים רכב, פרשים וסוסים למילה אחת (horse)
כמובן שנעמת את המידע הזה מול חוק המלך בספר דברים.

תודה לך לאה על הפוסט הנהדר.











לי נקם ושילם: וינייטת בריתי שלום

$
0
0
יצחק מאיר, סופר, משורר והוגה דעות

הקשת בענן - מפגש המראות הנהדר

העולם המקראי שטוף יותר בחטאים ובאלימות מאשר בצדקה ובחסד. באבן הראשה של הבריאה נמצאת עצם האבחנה בין הטוב לבין הרע. לשם כך נברא האדם. אמנם הנחש, הסמל  האלמותי כי גם בגן עדן יכול הרעל לפעפע והנחש להסית, הוא האחראי לאמירה "וִהְיִיתֶם֙ כֵּֽאלֹהִ֔ים יֹדְעֵ֖י ט֥וֹב וָרָֽע" ( בראשית ג', ה') , אך אין פסול בעצם הדבר כי יש לשמוע אמת מפי מי שאמרה. ומה אמר? אמר כי ביום בו יאכל האדם מפרי עץ הדעת תיווצר זיקת אחריות לטוב ולרע בין האדם לבין הקדוש ברוך הוא. אין משמעות לעולם בו רק האלוהים יודע מה טוב ומה רע, ואין משמעות לעולם בו רק האדם יודע מה טוב ומה רע. העבירה על המצווה הראשונה משלימה את הבריאה. לולי אכל האדם מעץ הדעת, לא היה לאדם אלוהים ולאלוהים לא היה אדם. אי הציות הראשון הוא גם הביטוי הראשון לעובדה כי האדם- פותה או לא פותה- הוא בעל רצון אוטונומי, מציית לאדונו מרצונו, לייצרו אם הוא רוצה. זה האדם.
 יש לכך מחיר. הגירוש מגן העדן. אבל שכר בצידו של מחיר זה. ציות לטוב, עשיית הדין והצדק, מקבלים משמעות של בחירה במאבק באנרכיה יצרית - ועל הבחירה הזאת יש גמול, כשם שהכניעה לאנרכיה היצרית גוררת ענישה בלתי נמנעת. כל זה אפשרי רק כשגם האלוהים וגם האדם הם יודעי טוב ורע, אותו טוב , אותו רע. בעיני אלוהים כבעיני אדם, ולהיפך. 
עשרה דורות אחרי בריאת האדם, עלתה סאת הרע באורח דרמטי על סאת הטוב. הארץ מלאה חמס. כל יצר מחשבות ליבו של האדם  היה רק רע כל היום. בבית דין של מעלה הכריעה כף החרון על החייב את כף החסד על הזכאי עד שלא נותרה ברירה עוד ביד הקדוש ברוך הוא לקיים עולם בו יש אדם שיש לו בחירה. "וַיֹּ֣אמֶר הי'אֶמְחֶ֨ה אֶת־הָאָדָ֤ם אֲשֶׁר־בָּרָ֙אתִי֙ מֵעַל֙ פְּנֵ֣י הָֽאֲדָמָ֔ה " ( ששם ו', ז'), את המין כולו. אם הענקת אוטונומיית הבחירה החופשית ביד האדם משמעה הלכה למעשה הימור, שעל פי מבחן התוצאה נגמר סטטיסטית ברע. בורא עולם הימר על האדם. האדם בחר לאכזב. ידע שהוא מאכזב. ידע מה שאמרו בשם רבי שמעון בר יוחאי,"הכיכר והמקל ניתנו מכורכין מן השמים. אמר להם, אם שמרתם את התורה - הרי כיכר לאכול, ואם לאו - הרי מקל ללקות בו" ( ויקרא רבה, בחקותי פרשה ל"ה). מערכת השכר והעונש, כיכר הלחם והחרב, או אולי כיכר הלחם לשובע והחרוב למוכי כפן ורעב, גם היא אכזבה. לא הרתיעה. השאירה את הקדוש ברוך הוא כאלוהי המלקות וכאלוהי החרב, יותר מאשר כאלוהי החסד לאלפים. "גְּדֹל֙ הָֽעֵצָ֔ה וְרַ֖ב הָעֲלִֽילִיָּ֑ה אֲשֶׁר־עֵינֶ֣יךָ פְקֻח֗וֹת עַל־כָּל־דַּרְכֵי֙ בְּנֵ֣י אָדָ֔ם לָתֵ֤ת לְאִישׁ֙ כִּדְרָכָ֔יו וְכִפְרִ֖י מַעֲלָלָֽיו" ( ירמיהו ל"ב, י"ט), לא היה איש ויכזב. בעולם בו גדל העצה ורב העלילה  מחוייב על פי שבועתו ועל פי ברית השבועה עם נבראיו בעלי הבחירה החופשית, להיות נאמן לאבחנה בין הטוב לבין הרע, ומצב כפייתי זה גוזר עליו להיות "עֹ֤שֶׂה חֶ֙סֶד֙ לַֽאֲלָפִ֔ים"מעטים, "וּמְשַׁלֵּם֙ עֲוֹ֣ן אָב֔וֹת אֶל־חֵ֥יק בְּנֵיהֶ֖ם אַחֲרֵיהֶ֑ם"רבים, רבים עד שהארץ מלאה חמס מפניהם,  אינו יכול להיות "הָאֵ֤ל הַגָּדוֹל֙ הַגִּבּ֔וֹר ה'צְבָא֖וֹת שְׁמֽוֹ"בלי לחזור בו מן ההימור על האדם. 
האדם היה לטרגדיה של  הקדוש ברוך הוא. לכישלונו הנורא, אם מותר לדבר במונחים של כישלון כשדוברים בבורא עולם. להיות אלוהי המבול הוא לא להיות אלוהים כלל. 
לא היה מנוס.
 אבל קשה הייתה פרידתו, עד שהשאיר בעולם תיבה אחת קטנה, ומילא אותה עתיד, מחר, תקווה, גם של האדם, גם שלו.
 והנה התחיל הסיפור מחדש. אותו סיפור. לא אותה מסקנה, שנתבררה כבלתי אפשרית אם אתה אלוהים.  אבל להוותנו אפשרית עד למאוד מאוד אם אתה אדם. הקשת בענן, מפגש המראות הנהדר בין החמה סביבה סבה הארץ לבין הגשם המרווה את האדמה ומעניק לה פריחה וחיות, היא אות ברית כי הטוב  גם אם יהיה מיעוט יקיים את העולם גם אם הרע יגיע בו לרוב, וכי מה שיאזן את החסד הזה הוא חרון האף והחמה השמורים עם הקדוש ברוך הוא כדי להישפך בזעם על החטאים ולהיפרע מהם, מן הנפשות החוטאות, ולא ממין האדם כולו. "לִ֤י נָקָם֙ וְשִׁלֵּ֔ם לְעֵ֖ת תָּמ֣וּט רַגְלָ֑ם" (דברים ל"ה,ל"ה) . סרסהו ופרשהו, לְעֵ֖ת תָּמ֣וּט רַגְלָ֑ם כשהחברה האנושית שוב תתמוטט בעוון עבודה זרה, וגילוי עריות , ושפיכות דמים, ושנאת חינם, ועניות גוזלת יזומה, וביזוי אחים ואחיות ב'עוון'מין, גזע, דת, לאום-  - לִ֤י נָקָם֙ וְשִׁלֵּ֔ם, שמורה עמי – כך מפרש רש"י "עמי נכון ומזומן פורענותה 'נקם'וישלם להם כמעשיהם, 'הנקם'ישלם להם גמולם", ברייה ששמה 'נקם', היא יוצאת מנרתיקה והיא נפרעת מן הרשעים. על הפסוק "כִּ֧י עַל־אַפִּ֣י וְעַל־חֲמָתִ֗י הָ֤יְתָה לִּי֙ הָעִ֣יר הַזֹּ֔את לְמִן־הַיּוֹם֙ אֲשֶׁ֣ר בָּנ֣וּ אוֹתָ֔הּ וְעַ֖ד הַיּ֣וֹם הַזֶּ֑ה לַהֲסִירָ֖הּ מֵעַ֥ל פָּנָֽי" (ירמיהו ל"ב, ל"א) דורש הפרשן רבי משה אלשיך יליד תורכיה (1507 נפטר 1593) "אחשוב שהוא כי אף וחימה שהם שני מלאכי משחית, העומדים לפקוד על עוברי רצונו יתברך". אלשיך אפילו מרחיק לכת ואומר כי שני המלאכים השמורים עמו לעת תמוט רגלם, פיתחו אוטונומיה והם יוצאים להשחית את עוברי העבירה יותר משהקדוש ברוך הוא היה משחיתם אילו נפרע מהם לבדו, והוא, הקדוש ברוך הוא, יוצא לרסן את מלאכי האף והחמה, אבל ירושלים גדשה למן יום היוסדה את סאת הפגיעה בצדק ובמשפט, ובדרך הישר, ובשלטון המשרה שלום בין אדם לחברו, יותר מכוחו של ה'עצמו לרכך את זעם האף והחמה. 
האדם שניחן בבינה, ויודע על כן ידוע היטב  כי הכניעה לפיתויי הייצר המשליכים אותו לרגלי עבריינות ועל כן  הוא הולך באורח בלתי נמנע אל האסון הפוקד לְעֵ֖ת תָּמ֣וּט רגלו, מסרב להעלות על דעתו בשעת ההדחה מה יקרה אותו שעה לאחר מכן.  במקום שבינתו תעמוד לו להימנע מן הבלתי נמנע הוא מאמן אותה לחשוב מחשבות איך לנוס מן הרעה, איך להתגונן לא מפני נחטא אלא מפני עונשו, לחמוק, לא מן העברה אלא מן החוק- איך לא – לא איך לברוח ממנעמי הסרק של הפיתוי אלא איך לברוח לעיר מקלט מן האכיפה הרודפת עבריינים. אבל הברית שנכרתה בין האדם לבין אלוהיו,  ברית של יודעי טוב ורע , אם הופרה - מביאה את האף ואת הנקם וביום פקודה שמוכרח לבא, כי נכרתה ברית כי יבא, אומר הנביא "וּמַֽה־תַּעֲשׂוּ֙ לְי֣וֹם פְּקֻדָּ֔ה וּלְשׁוֹאָ֖ה מִמֶּרְחָ֣ק תָּב֑וֹא עַל־מִי֙ תָּנ֣וּסוּ לְעֶזְרָ֔ה וְאָ֥נָה תַעַזְב֖וּ כְּבוֹדְכֶֽם" ( ישעיה י',ג'). לאן יברח אדגם מצילו, וצילו רודף אותו, ואם ברח – כבודו לא ליווה אותו. הפרידה מן הכבוד, היא הגדולה בייסורי  הבורח שווא מגורלו. 
גם את אומות העולם, זעמו האף והחמה, אולי אפילו זעם כפול ומכופל, זעם על שרבו בתוכם עבריינים, עודי עבודה זרה , שופכי דמים, בוזי איסורי  עריות, אבל גם על שרדפו את ישראל. אמנם, התנכלותם בישראל הייתה אחת מצורות הענישה של ישראל על עבריינותו. מכל מקום, כל אמר להם נביא ישראל לאלה מן העבריינים שהתלוננו שאומות העולם רודפות אותם, וה'  עמו כרתו ברית לא מגן עליהם, לא מכה את האומות החוטאות לו ולעמו בטרם יכלו בישראל את משטמתם. "ה֥וֹי אַשּׁ֖וּר שֵׁ֣בֶט אַפִּ֑י וּמַטֶּה־ה֥וּא בְיָדָ֖ם זַעְמִֽי" ( שם, י', ה'). 
דבר זה קשה לקבלו. האחריות, כל האחריות לרדיפת ישראל לאורך הדורות, רובצת על הרודפים. אי אפשר שמלאך האף או מלאך הזעם או מלאך הנקם הם שעשו את אומות העולם למטה זעם , לשבט מלקות, לכלי חסר דעת משלו ביד מניפו. כל מערכת השכר והעונש הייתה מתמוטטת לו כך שיחרר הקדוש ברוך הוא את גדולי החוטאים מן האחריות לנורא בחטאים. ראייה לדבר היא  העובדה כי הבלתי נמנע, הנקם, לא יאחר לבא גם על השאננים הנשענים על כוחם "כִּֽי־הִנֵּ֤ה הַיּוֹם֙ בָּ֔א בֹּעֵ֖ר כַּתַּנּ֑וּר וְהָי֨וּ כָל־זֵדִ֜ים וְכָל־עֹשֵׂ֤ה רִשְׁעָה֙ קַ֔שׁ וְלִהַ֨ט אֹתָ֜ם הַיּ֣וֹם הַבָּ֗א אָמַר֙ יְקֹוָ֣ק צְבָא֔וֹת אֲשֶׁ֛ר לֹא־יַעֲזֹ֥ב לָהֶ֖ם שֹׁ֥רֶשׁ וְעָנָֽף" ( מלאכי ג', י"Y) שורש וענף, מטפורה לבנים ולבני בנים כתרגומו "ברא ובר ברא", בנו ובן בנו. לו היו מטה מקל חובלים ביד מלאכי החבלה של ה', במובן המקובל על תפיסתו של האדם, על מה נענשו, הם ודורותיהם? הם  היו נענשים על לא עוול בכפם, על עוול שעשה הנקם, על עוול שעשה החמה. רבי אברהם סבע, בעל "צרור המור"שנולד ב1440 בקסטיליה שבספרד, שראה על גופו את מטה הזעם מכה בכל עוז בו – הוא גורש לפורטוגל, שני בניו נחטפו על ידי נוצרים, ספרייתו הענפה הוחרמה ואילצו אותו לקבור הספרים במו ידיו, נעקר גם מפורטוגל והיה לנע ונד  ממרוקו ועד לתורכיה ומשם לאיטליה. בדרך אליה, בשנת 1508, בערב יום הכפורים, נפטר בספינה ממנה עמד לרדת -  התעמת עם דבריו הבלתי אפשריים של הנביא ישעיה. על הפסוק "כִּ֛י י֥וֹם נָקָ֖ם בְּלִבִּ֑י וּשְׁנַ֥ת גְּאוּלַ֖י בָּֽאָה" ( ישיעיה ס"ג,ד') אמר בספרו  המוזכר לעיל "צרור המור "כי הנקם הוא בליבו של הקדוש ברוך הוא,  הוא לבדו, בלי שותפים, מחוץ לברית, ". וזהו לי נקם ושלם ולא לאחר". יש נקם בעולם, אבל האחד והיחיד המותר בה הוא האלוהים, אך לא זאת בלבד, אלא שמידה זו שבליבו -נשארת בליבו ואינה מתגלה לפיו, מלחיבו שלו לפיו שלו, לא מתגלה! "וכן אמרו ( במדרש ) "ללבי גליתי לפומי לא גליתי והוא סוד". אכן סוד. אין  בינת אדם יכולה לרדת לסוף הדבר הזה שהנקמה - היא עצמה והעיתוי בו היא יוצאת להיפרע מן החוטאים - כמוסים בליבו של הקדוש ברוך הוא אבל הלב כביכול נועל עצמו מספר לפיו מתי, מפני שהוא חומל על הקדוש ברוך הוא, מסרב לשחרר אותו מן הפרדוקס הנורא, מטה זעם הנענש על שהוא מטה זעם, על שהוא מטה זעם ברצון. אילו היינו צריכים לחפש צידוק לבלתי אפשרי לא היה נותר בידינו אלא לומר כי  מטה זעם הנענש על פי אמת מידה שהיא סוד, אפילו סוד בעיני  ה'עצמו. 
"וַיֵּ֥שֶׁב יִשְׂרָאֵ֖ל בַּשִּׁטִּ֑ים וַיָּ֣חֶל הָעָ֔ם לִזְנ֖וֹת אֶל־בְּנ֥וֹת מוֹאָֽב. וַתִּקְרֶ֣אןָ לָעָ֔ם לְזִבְחֵ֖י אֱלֹהֵיהֶ֑ן וַיֹּ֣אכַל הָעָ֔ם וַיִּֽשְׁתַּחֲו֖וּ לֵֽאלֹהֵיהֶֽן: וַיִּצָּ֥מֶד יִשְׂרָאֵ֖ל לְבַ֣עַל פְּע֑וֹר..." ( במדבר כ"ה, א'-ג')   התוצאה הבלתי נמנעת, המיידית זאת הפעם  "  וַיִּֽחַר־אַ֥ף ה'בְּיִשְׂרָאֵֽל" (שם) על פי חרון זה, נקרא משה להקים בית דין ולדון את עוברי העבירה  ולהביא ל ראשי עם חייבים הוקעה, משמע תלייה, לעיני כל ישראל, למען ישמעו וייראו, ולדון בדין מיתה כל יחיד ויחיד בחטאו. כל זה לא הרתיע. "וְהִנֵּ֡ה אִישׁ֩ מִבְּנֵ֨י יִשְׂרָאֵ֜ל בָּ֗א וַיַּקְרֵ֤ב אֶל־אֶחָיו֙ אֶת־הַמִּדְיָנִ֔ית לְעֵינֵ֣י מֹשֶׁ֔ה וּלְעֵינֵ֖י כָּל־עֲדַ֣ת בְּנֵי־ יִשְׂרָאֵ֑ל וְהֵ֣מָּה בֹכִ֔ים פֶּ֖תַח אֹ֥הֶל מוֹעֵֽד" ( שם ו'). המגפה המשיכה לאכול בישראל בכל פה. או אז, בלא משפט, בלא מעמד של שופט בישראל,  "וַיַּ֗רְא פִּֽינְחָס֙ בֶּן־אֶלְעָזָ֔ר בֶּֽן־אַהֲרֹ֖ן הַכֹּהֵ֑ן וַיָּ֙קָם֙ מִתּ֣וֹךְ הָֽעֵדָ֔ה וַיִּקַּ֥ח רֹ֖מַח בְּיָדֽוֹ ויָּבֹא אַחַ֨ר אִֽישׁ־יִשְׂרָאֵ֜ל אֶל־הַקֻּבָּ֗ה וַיִּדְקֹר֙ אֶת־שְׁנֵיהֶ֔ם אֵ֚ת אִ֣ישׁ יִשְׂרָאֵ֔ל וְאֶת־הָאִשָּׁ֖ה אֶל־קֳבָתָ֑הּ וַתֵּֽעָצַר֙ הַמַּגֵּפָ֔ה מֵעַ֖ל בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל.וַיִּהְי֕וּ הַמֵּתִ֖ים בַּמַּגֵּפָ֑ה אַרְבָּעָ֥ה וְעֶשְׂרִ֖ים אָֽלֶף".( שם ז'-ט').
המתים במגפה , עשרים וארבעה אלף, נספו בלא משפט. הם לא הוצאו להורג. מי הרג אותם? מתוך הפסוקים המעלים כביכול על נס את התערבותו הנועזת של פנחס , נכדו של ראש וראשון לכוהני ישראל אהרון בהתרחשות אסונית, במו התפרעות יצרית שחגגה את פריצת כל הגבולות בהמון ובטירופה לא הגיפה את תריסי האיפוק אפילו כשהמוות פשט בלי רחם בקרב החוגגים, אומר הפסוק במפורש כי מי שהמית את עשרים וארבעה האלף הייתה החמה שיצאה מנרתיקה. "פִּֽינְחָ֨ס בֶּן־אֶלְעָזָ֜ר בֶּן־אַהֲרֹ֣ן הַכֹּהֵ֗ן הֵשִׁ֤יב אֶת־חֲמָתִי֙ מֵעַ֣ל בְּנֵֽי־יִשְׂרָאֵ֔ל בְּקַנְא֥וֹ אֶת־קִנְאָתִ֖י בְּתוֹכָ֑ם וְלֹא־כִלִּ֥יתִי אֶת־בְּנֵֽי־יִשְׂרָאֵ֖ל בְּקִנְאָתִֽי" ( במדבר כ"ה,י"א). הוא עצר בעד המלאך כביכול, הקרוי חמה, במעשה שהיה שקול בעוצמת תעוזתה, בנחישותה בפומבי גדול מאין כמוהו, לעוצמתו של המלאך.  המראה המזוויע ומעורר הרתיעה העמוקה ביותר שמראה מזוויע יכול לעורר, של איש ואישה דקורים ברומח אחד, צמודים במיתתם  כפי שהיו רגע לפני שנדקרו, ולא שניים מן ההמון , לא ידועים, אקראיים, אלא שניים האחד  "זִמְרִ֖י בֶּן־סָל֑וּא נְשִׂ֥יא בֵֽית־אָ֖ב לַשִּׁמְעֹנִֽי "והשנייה "כָּזְבִּ֣י בַת־צ֑וּר רֹ֣אשׁ אֻמּ֥וֹת בֵּֽית־אָ֛ב בְּמִדְיָ֖ן הֽוּא" ( שם, י"ד-ט"ו)  הבהילו את מלאך החמה חזרה אל קסרקטינו. במקום שיש פנחס כזה, אין צורך במלאך חמה. 
אבל מה עם פסוקי המקרא המלמדים אותנו כי "לִ֤י נָקָם֙ וְשִׁלֵּ֔ם",  ולא למישהו אחר, לא לשום אדם, על כן צגם לא לפנחס בעל הייחוס הכוהני המקנא לאלוהיו, ולפסוק "כִּ֛י י֥וֹם נָקָ֖ם בְּלִבִּ֑י" , לא בלב שום אדם, ואפילו בלבו של הקדוש ברוך הוא "ליבא לםומא לא גליא"?  יתירה על כך, פנחס זה שהטיל מצור על המגפה במעשה נקם אכזר , מופגן, פומבי, מקפיא דעת,  למה זה הקדוש ברוך הוא שזוקף את זכות הנקמה רק לעצמו גומל לפנחס גמול העומד בסתירה לכל טיבה של ההתרחשות האלימה "לָכֵ֖ן אֱמֹ֑ר הִנְנִ֨י נֹתֵ֥ן ל֛וֹ אֶת־בְּרִיתִ֖י שָׁלֽוֹם" ( שם , י"ב). המרחק בין מעשהו של פנחס לבין הגמול הזה הוא בלתי נתפש, בלתי סביר, לא מתיישב יפה עם החוקים הבלתי כתובים אבל החרותים היטב בליבם של כל ילודי אישה על הזיקה בין בין  מידת המעשה לבין מידת הגמול. בריתי שלום, לקנאי  חסר המעצורים הזה? אם זו מידתיות, היש עוד מידתיות בעולם?
המבין כי ברית שלום היא אישורו של הקדוש ברוך  הוא להעלאת דמותו של פנחס ואת מעשהו  לדרגה של מופת לדורות, של הנקמה לדרגה של ערך לאומי  דתי, את נטילת האחריות על מהלכה של ההיסטוריה מכוח שכנועו הפנימי  העמוק של איש אחד,  גיבור רוח, יחיד גואל עם, מסתכן בבלבול יוצרות. נקמה  עליה כתוב לִ֤י נָקָם֙ ועל כן לא נקמת אדם, או הִנְנִ֨י נֹתֵ֥ן ל֛וֹ אֶת־בְּרִיתִ֖י שָׁלֽוֹם כתר לראש נוקם? מוכרחה להיות הבנה אחרת.  הפוכה.
משה רבנו, האיש הצעיר, הרגיש, המלא עוצמות רוח של צדק הנסיך המצרי כביכול, יוצא אל אחיו המדוכאים "וַיַּ֖רְא בְּסִבְלֹתָ֑ם וַיַּרְא֙ אִ֣ישׁ מִצְרִ֔י מַכֶּ֥ה אִישׁ־עִבְרִ֖י מֵאֶחָֽיו. וַיִּ֤פֶן כֹּה֙ וָכֹ֔ה וַיַּ֖רְא כִּ֣י אֵ֣ין אִ֑ישׁ וַיַּךְ֙ אֶת־הַמִּצְרִ֔י וַֽיִּטְמְנֵ֖הוּ בַּחֽוֹל" (שמות ב', א'-ב').  בלא משפט. מכוח שלטון הרגש הנאצל על החשיבה האזרחית,  הציבורית, המדינית.  הוא האיש שיאמר לבני ישראל "לא תרצח". הוא האיש שיביא לישראל חוקים ומשפטים  ושוטרים ושופטים בכל שעריהם ואיסור מוחלט על כל אדם ליטול את הדין בידיו, בין עושה דין צדק בין מעוות את הדין.  "וירא כי אין איש"משמע , הוא עצמו פחד מן הדין, הוא עצמו נקם נקמת אחיו המדוכאים תוך ידיעה כי הנקמה המגיחה ממעיינות הרגש המורד באי הצדק המשווע ועושה מעשה, איננה יכולה להיות מותרת לאדם גם כאשר יש בה מידה של צדק. היא לאלוהים. לאדם  להיפך, דין מפורש, "לֹֽא־תִקֹּ֤ם וְלֹֽא־תִטֹּר֙ "(ויקרא י"ו, י"ח) לא תיקום, לא תאמר שכיוון שלא השאלת לי קרדומך איני משאיל לך את שלי לעת תזדקק לו, לא תיטור, אתה לא השאלת לי אבל אינני כמותך, אני משאילך.  כך הסבירו חז"ל אפילו לפשוטי עם את האיסור המוחלט החל על האדם ליקום וליטור.לא נקמה, ולא נטירה. אסור! 
על איסור זה שפנחס עבר, ה'נותן לו בריתו שלום. כגמול? לא יתכן.  מה שהוא נותן לו הוא  שמעתה, אחר שאמנם הצלת את העם במעשה הנקם  והשבת את חמתי בפרץ של קנאות מרתיעה אפילו מלאכי עליון – הנני כופה עליך בברית את עשיית השלום כמופת, לא את הנקמה. אותה השאר לי.  מפני שנתגלו בך כוחות נפש אדירים  של עיכוב  המגפה  באלימות סוערת, יהיו נא כוחות הנפש האלה כוחות של עשיית שלום, של הבאת השלום לעולם הזה, שבראתיו להתקיים על האבחנה בין הטוב והרע, החיים והמוות, האלימות והשלום. וכה תברך את בני ישראל מעתה, " 
"...ץיִשָּׂ֨א ה׳ פָּנָיו֙ אֵלֶ֔יךָ וְיָשֵׂ֥ם לְךָ֖ שָׁלֽוֹם" ( במדבר ו',כ"ו)



מסגד כפרי מהתקופה האיסלמית הקדומה נחשף ברהט


$
0
0

המסגד והחפירה ברהט
צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות

בחפירה ארכיאולוגית בעיר רהט שבנגב (צפונית לבאר שבע) נחשפו בשבועות האחרונים שרידים של מסגד מהקדומים ביותר המוכרים מתקופת ראשית הגעת האסלאם לארץ ישראל, לאחר הכיבוש הערבי של שנת 636. זמנו מתוארך לתקופה האסלמית הקדומה. לפני כ-1200 שנה.
 משרידי מסגד ניתן להסיק שהוא היה פתוח לשמיים. המבנה שלו מלבני ולו "מחרב"– גומחת תפילה - הפונה דרומה, לכיוון מכה.
בחפירה נחשפו גם בית חווה משלהי התקופה הביזנטית (מאות 7-6 לספירה) ויישוב קטן מראשית התקופה האסלאמית (מאות 8-7 לספירה), שבהם שרידי מבנים שחולקו לחדרי מגורים, חצרות פתוחות, מתקני אחסון ומתחמים ששימשו להכנת אוכל, ובהם טבונים ותנורי אפיה. אתרים אלה היו חלק מהמערך החקלאי שהתקיים בצפון הנגב בתקופות הקדומות. הקרקע התאימה לגידול תבואות, ומי התהום בנחלים משכו לכאן מתיישבים שביקשו לעסוק בחקלאות.
המסגד שימש כנראה את החקלאים תושבי האזור. 
 מציאתו של מסגד בסמוך ליישוב חקלאי בין באר שבע לאשקלון, מצביעה על שינויים תרבותיים ודתיים שעברו על הארץ במעבר מהתקופה הביזנטית לתקופה המוסלמית הקדומה. 
על פי המקורות ההיסטוריים האסלאמיים, מיד לאחר הכיבוש חילק השלטון המוסלמי החדש נחלות אדמה לפקידיו הבכירים, ובהם לעומר אבן אל עץ, שהיה  אחד מראשי הצבא הערבי, שכבש את ארץ ישראל וסוריה.
המשך החפירות באתר, יענה, אולי, על שאלת ייסוד היישוב והמסגד שבצדו והקשר שלו לכובשים הערביים של ארץ ישראל.
מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות הם שחר צור וד"ר יוחנן (ג'ון) זליגמן.




וינייטה מהי?

$
0
0
אחד הגולשים שאל: וינייטה מהי?
יצחק מאיר, המרבה לחבר ולפרסם וינייטות, משיב:

גפן עם קנוקנות

וינייטה בתעתיק העברי מן הצרפתית Vignette הקטנה של שם העצם Vigne שמשמעו גפן. ( מן הצרפתית נדדה הגפן לאנגלית והייתה ביו היתר ל Vineyard – ברם) . הצרפתים ראו בזלזל – או בקנוקנות- מעין גפן מיניאטורית, וכינו את העיטורים בהם עיטרו ראשי עמודים עיטורי זלזלים – vignette. . מכאן התפתחה השפה וכינתה בשם וינייטה מעשה אמנות שלימה אך קטנה-הרבה יותר ממיניאטורה, אבל גם הרבה פחות מרומן, או מנובלה, ובלבד שהיצירה תשאף לשמור על האסתטי, על האמנותי, רב יתר מאשר על האינפורמטיבי. היו שהעריכו, והיו שביקשו לומר שליציר ערך דקורטיבי יותר מאמנותי. אלוהים יודע איך הבחינו...
מכאן הייתה עוד התפתחות. ייחסו למילה משמעות של עלה גפן, וכל יצירה שאפשר היה להעלות אותה על רקע שגודלו כגודל עלה גפן, שהוא עצמו הפך לנפוץ כעיטור עם קנוקנות וזלזלים. על העלה עצמו ביצעו ציירי חצר תמונות, והיו אוהבים ואוהבות שנהגו להכניס עלה כזה לספר והגישו מתת אהבה. ככלל כל הסוגה של יצירה תחומה, המקפידה על תוכן וצורה גם יחד יכולה להיקרא וינייטה ויכולה שלא להיקרא כן.
אני בחרתי לקרא לדברים שאני כותב על פרשת השבוע או בעקבות נושא שעולה מפרשת השבוע "וינייטה", הן מפני שמדובר ביצירה תחומה, קטנה, שלימה, שאיננה חלק מפרשנות של פרק או של קטע אלא של פיתוח נושא על פי מבט שהוא גם ספרותי אמנותי, ומוקפד לשונית, ויחידה כשלעצמה. כל הוינייטות שכתבתי עד הנה, כמאה וחמישים במספר, חלקן יצאו בספרי "בין ערביים בהוצאת ספריית 'אלינר' - הן כמאה וחמישים התייחסויות ספרותיות- הגותיות בנושא שמעסיק את תרבות ישראל בנדבכי יצירתו האלמותית, המקרא, המדרש, המשנה , התלמווד, חכמי ישראל הראשונים והקרובים לימינו, וגם חכמי אומות העולם. 
סליחה שהרחבתי. אבל כיון שהשואל הוא הראשון שלא חשש להיות מובך ושאל על פי "ולא הביישן למד", הוא גם הראשון הנותן לי הזדמנות לומר דבר או שניים על הוינייטות שאני זוכה שהד"ר לאה מזור מפרסמת בבלוג הנהדר שלה. 
ברכות יצחק מאיר

׳בין שני זוגות אישים במקרא׳ מאת ישראל כץ

$
0
0
ד״ר לאה מזור, האוניברסיטה העברית

הוצאת כרמל

על: ישראל כץ, בין שני זוגות אישים במקרא: אברהם ודוד - זה בצלמו של זה. שאול ודוד - פילגש בגבעה, הוצאת כרמל, ירושלים תשע״ט 2019, 219 עמודים

הספר עוסק בסוגיות מתודולוגיות הכרוכות בחקר הסיפור המקראי, ובראשן חקר המוטיבים,  וביישומן הלכה למעשה בניתוח טקסטים ספציפיים. 
ישראל כץ הולך בעקבות שמריהו טלמון שהצביע על שלושה מקורות ששימשו בית יוצר למוטיבים במקרא: מקור מיתולוגי, מקור היסטורי (הנסיון ההיסטורי של עם ישראל), ומקור גאוגרפי (הארץ ועולם הטבע).  כץ טוען שבחקר המוטיבים ׳מסוכן לנסות לקבוע רצף כרונולוגי והתפתחות׳ (עמ׳ 30), ודרכם של מוטיבים לנוע באופן דו-סטרי, ממסורות מאוחרות לקדומות מהן, ולהפך.
 חלקו הראשון של הספר עוסק בעיצוב דמותם של אברהם ודוד במקרא. הטענה היא שזה תואר בצלמו של זה. קווים סיפוריים נמשכים מסיפורי דוד אל סיפורי אברהם ולהפך. 

אלהים הוא אלוהי אברהם ואלוהי דוד. שניהם נבחרו על ידי האלהים לייעודם. אברהם הוא אבי האומה ודוד הוא אבי שושלת המלוכה. שניהם נתפסים כנביאים. יש ביניהם הקבלות בנושא קניית קרקעות בכנען: אברהם רוכש את מערת המכפלה מבני חת ודוד רוכש את גורן ארוונה היבוסי. הדמיונות בתיאור, בלשון ובסיטואציה בין הסיפורים מונחים על ידי השאיפה להציג את ההשתלטות על אדמות כנען כנעשית באופן חוקי-משפטי. 

כאמור, יש הקבלות במסורות על אברהם ודוד, אבל המגמה השלטת היא שדמות דוד תדחוק את רגלי זו של אברהם כדי לבנות את דוד כדמות המרכזית בתולדות האמונה הישראלית.
תיאור אברהם, מעשיו, רכושו, תולדות חייו, ויחסיו עם אנשים וקבוצות, צבועים בתיאור קורות דוד החל מהתקופה שקדמה להמלכתו. 
פרק יד בספר בראשית טבוע בחותמו של דוד: תחום המלחמה, שמות היישובים, הגדוד, השלל, מלכי מסופוטמיה, ומלכיצדק מלך שלם. 
יש קווים מלכותיים בעיצוב דמותו של אברהם: יש לו צאצאים רבים, ירושתו משמעותית וחשובה, הוא מוגדר כאבי שליטים על גויים, והאופק המדיני-גאוגרפי של הסיפורים עליו מתאים אך ורק לתקופת הממלכה המאוחדת. 

חלקו השני של הספר עוסק במסורות על שאול ודוד וביחסי היריבות בין בית שאול לבין בית דוד. בלב החלק הזה נמצא סיפור פילגש בגבעה וסיפור מלחמת השבטים בבנימין שבא אחריו (שופ׳ יט-כא). 
׳חומרי הבניין׳ של הסיפור הזה הם לדעת כץ: סיפור סדום, סיפור אונס דינה, סיפור כיבוש העי, סיפור יפתח וסיפור מלחמת שאול ויהונתן בפלשתים. 
כץ מצביע על קווי דמיון בין שופ׳ יט-כא לבין הסיפור השני על המלכת שאול בשמ״א יא, וטוען שקיימים ביניהם ׳יחסי בבואה׳ במטרה להביא את הקורא להשוואה ביניהם. הסיפור השני על המלכת שאול (שמ״א יא) משדרג את דמותו של שאול ביחס לסיפור ההמלכה הראשון (שמ״א י) ושואף ליצור יחס חיובי כלפי שאול. 
סיפור פילגש בגבעה, לעומת זאת, משמיץ באופן קיצוני הן את שבטו של שאול, בנימין, והן את עירו, גבעה, כדי להצביע על כך שאין הוא ראוי למלוכה. 
לדעת כץ סיפור פילגש בגבעה הוא מזמנם של שאול ודוד וקיום המאבקים ביניהם.
פרק מיוחד בספר מוקדש לקטע ממגילת שמואל מקומראן 4QSama  שבא אחרי שמ״א י 27 ואינו ידוע לא מנה״מ ולא מתה״ש, אבל תוכנו היה ידוע ליוסף בן מתתיהו. הקטע מקומראן מעניק פשר ללחץ העמוני על יבש גלעד. נחש העמוני התנכל לשבטי ראובן, גד ומנשה, וכאשר 7000 מבני השבטים מצאו מקלט ביבש גלעד, הוא התנכל ליבש גלעד, כפי שמתחיל פרק יא בשמ״א. 
במחקר קיים ויכוח אודות מקוריותו של הקטע. כץ טוען שהפיסקה מקורית, ושהיא הושמטה מנה״מ  על ידי הסופר-עורך הפרו דווידי, שאחראי לסיפור פילגש בגבעה. בסיפור הפילגש מודגש שכל השבטים יצאו נגד שבט בנימין. הקטע מקומראן מציין כי שניים וחצי שבטי עבר הירדן המזרחי לא היו מסוגלים להשתתף במלחמה בגלל שנחש עקר את עיני אנשי ראובן וגד. השמטת הקטע מקומראן מנעה את הסתירה בעניין זה. השמטה זו היא דוגמא ל׳תופעת הבומרנג׳, שמלמדת כיצד טקסט מאוחר, סיפור הפילגש, משפיע על טקסט קדום ממנו, הקטע הקומראני, ובמקרה זה גרם להשמטתו.
סיפור פילגש בגבעה נועד להיות ׳תקיפה ופולמוס של בית דוד ומצדדיו נגד בית שאול׳ (עמ׳ 24). לדעת כץ גם מגילת רות שייכת לקטגוריה זו. 

בסוף הספר יש נספח עם מאמרים שפורסמו לראשונה בבלוג זה: 
על ספר בלעםמאת אלכסנדר רופא
על הספר הקטן על טבע המלאכיםמאת יאיר זקוביץ
הצעה להוראת ספר איובבבית הספר העל-יסודי

המחקרים שבספר מלווים בביבליוגרפיה עשירה.  

פרופ׳ יעקב מלכין 2019-1926 - קווים לגישתו למקרא

$
0
0
ד״ר לאה מזור, האוניברסיטה העברית

הוצאת כתר
כמה מילים על:
יעקב מלכין, יהדות ללא אל: יהדות כתרבות, תנ"ך כספרות, הוצאת כתרויהדות חופשית, ירושלים
2003, 248 עמודים

בהקדמה לספרו כתב מלכין: ׳הספר מציע גישה חילונית ליהדות כתרבות, לתנ״ך כספרות ולאלוהים כגיבור ספרותי בספרות התנ״ך… הספר דן בספרות התנ״כית מנקודת המבט של ביקורת התרבות. ספרות התנ״ך מילאה תפקיד מכונן בכל תרבויות העם היהודי, ובייחוד בהתחדשותה של התרבות העברית בישראל במשך מאה ועשרים השנים האחרונות. כמו כל ספרות יפה בעולם מהווה גם ספרות התנ״ך עדות היסטורית למציאות חברתית, רוחנית ותרבותית של גיבוריה ויוצריה בעידן בו נוצרה ספרות זו. הארת היצירות התנ״כיות כיצירות ספרות בעיני הקורא המודרני וכעדות היסטורית למציאות רוחנית בעידן היווצר העם היהודי, אינה מותנה בהוכחת או בהפרכת האותנטיות הכרונולוגית והעובדתית של האירועים בעליללותיה׳ (עמ׳ 11).
 גישתו לתנ״ך היא גישה יהודית חילונית, כלומר גישתם של יהודים שמוצאים את עצמם חופשיים מחובת שמירת מצוות ההלכה ומחובת ההסכמה עם פרשנות דתית מסורתית ומקודשת של התנ״ך. לפי גישה זו, בני אדם הם יוצרי התנ״ך, האלוהים, הערכים המוסריים, והמצוות והחוקים שבו. פרשנות התנ״ך צריכה להיות פרשנות פשט, כזאת שתופשט מכל פרשנות דרש ׳או ניתוח מדעי המפרק את היצירה לגורמים׳ (עמ׳ 156). מלכין טען שיש לכוון את הפרשנות למה שכתוב ביצירה ולא למה שכתוב ביצירות אחרות. ההצמדה של התנ״ך ליצירות מספרות המדרש מחד גיסא ומספרות המזרח הקדמון מאידך גיסא, גורמת לסילוף תכניו.
׳ספר בראשית ופרקי רומן האבות והאמהות שבו, מצטרפים לשלמות רציפה וייחודית בתולדות הספרות העולמית, אך אי אפשר לחוות יצירה זו אם אין מפרידים בין קריאתה כשלמות לבין הדיון בהיפותזות ובניתוח המחקרי למקורות היהויסטים, האלוהיסטים והכהניים מהם שאבו העורכים את הטקסטים שצירפו ליצירתם׳ (עמ׳ 156). 
על גישתו ניתן ללמוד מהאופן שבו הוא מפרש את שתי הגרסאות לבריאה הפותחות את ספר בראשית. את בראשית א, א - ב, ג הוא רואה כשיר בריאה. גיבורו הספרותי הוא אלוהים, שמעוצב בדמותו ובצלמו של האדם. אלוהים בשיר הזה הוא זכר ונקבה גם יחד והוא ברא את האדם בדמותו. בריאת היקום והחיים בכדור הארץ מוצגת כתהליך אבולוציוני המתחיל במפץ האנרגיה של האור בתוך התוהו ומגיע עד היווצרות החיים והאדם. האדם נברא זכר ונקבה, שניהם ראשוניים ושווים בהיווצרותם ושניהם נועדו להשתלט על העולם. 
בגירסה השניה של תיאור הבריאה, סיפור גן העדן, אלוהים נמצא בתוך העולם ולא מחוצה לו, והאשה היא אחרון היצורים שנבראו בעולם. אך יצירתו האחרונה של האלהים קמה על יוצרה וסרבה לציית לחוק האחד והיחיד שהשליט האלהים בעולם, חוק שהחיות והזכר האנושי השלימו אתו - חוק איסור הדעת והמוסר! היא הפרה אותו וחצתה בכך את הגבול מחיתיות לאנושיות. חוה, כמו פרומתיאוס במיתולוגיה היוונית, מרדה בחוק הדרקוני של האלוהים, ומשום כך אלהים קילל אותה ואת כל בנות חווה בעתיד לבוא בלידות כואבות, בהשתעבדות לגבר, ׳וגרוע מכל - בתשוקה ובאהבה שהיא אוהבת את הזכר המשעבד אותה ושולט בה בכל משטר פטריארכלי מאז ועד היום׳ (עמ׳ 165). 
אחרי שהשתלט האדם על הדעת התעורר החשש: מה יהיה מותר האלוהים על האדם? החשש הזה של אלהים שיחרר את האדם מגן העדן והוא התחיל לפתח ציוויליזציה ולהתחרות באלוהים. 


 כתובות בעברית נחשפו בחפירות 
בבית הכנסת הגדול בוילנה שבליטא

$
0
0
                                                       
לוחית המושב של מנהל אגודת 'צדקה גדולה'
מפעל חשיפת בית הכנסת העתיק בוילנה הינו חלק מתפישת ״מורשת ללא גבולות״ של רשות העתיקות, ובמסגרתה נחפרים ומתועדים גם אתרים מחוץ לגבולות מדינת ישראל, אשר יש להם ערך בתולדות העם היהודי.
החפירה השנה, בהשתתפות צוות של חופרים ישראליים, ליטאיים ובינלאומיים, גילתה חלקים נרחבים של בימת בית הכנסת המפוארת.  הבימה, שהתנשאה לגובה של שתי קומות, נבנתה במאה ה-18, באמצעות תרומה מהנדבן היהודי הידוע - היסו"ד. הבימה המעוטרת, אשר תועדה בצילומים מתחילת המאה ה-20, היתה מבנה דו-קומתי בין ארבעה עמודים מפוארים שתמכו בתקרה. השנה התגלו חלקים מעמודים אלה, וחזית הבימה ממנה הקריא החזן את התורה לקהל במשך 300 שנה. גילוי מעניין הייתה רצפת הבימה, שהיתה צבעונית ומהודרת. כמו-כן, התגלה מרתף מתחת 

לבימה, שאף הוא לא היה מוכר לחוקרים. בנוסף, במהלך החפירה התגלו גם ספר תפילה ששרד את השואה, מאות מטבעות מהמאות ה-16 עד ה-20 וכפתורים של צבא נפוליאון, שעבר בוילנה בדרכו לתבוסה במוסקבה, בשנת 1812. 

הכתובת המנותצת מבימת בית הכנסת הגדול בוילנה.

השנה, לראשונה מאז תחילת פרויקט החפירות לחשיפת בית הכנסת הגדול של וילנה אשר שנשרף בשואה ונהרס ע"י הסובייטים, נחשפו במקום כתובות בשפה העברית.
לדברי החוקרים, ד"ר יוחנן (ג'ון) זליגמן מרשות העתיקות ויוסטינאס ראקאס מחברת החפירות הליטאית, אשר מנהלים בליטא חפירות מדי קיץ ב-4 השנים האחרונות, "הכתובת הגדולה והמשמעותית, מ-1796, משלבת ביטויים מספר בראשית ומספר תהילים, והיא היתה חלק משולחן אבן לקריאת התורה אשר ניצב על הבימה המפוארת של בית הכנסת בוילנה. 
השולחן נתרם - ע"פ הכתוב, על ידי שני אחים – ר'אליעזר ור'שמואל, לזכרם של אמם, שרה, ושל אביהם, ר'חיים. מהכתובת עולה כי ר'חיים עלה מליטא לארץ, השתקע בטבריה, ונפטר בירושלים. משולחן זה הקריאו את התורה במשך כ-200 שנה, עד לשריפת בית הכנסת ולחורבנו הסופי בידי הסובייטים, לפני 70 שנה.
כך נכתב בכתובת, שנקראה יחד עם ד"ר ולדימיר לוין מהאוניברסיטה העברית בירושלים: "לפרט 'תעלנו' (שנת 1796) בשמחה לארצנו. נדבו ר'אליעזר ור'שמואל בני ר'חיים שחי בטבריא תוב"ב וחי"ש תמת שרה אב"ר שבתי ד'אדר, ולירושלים 'מבשר' (שנת 1782) אתן, וא"ר חיים ב"ר חיים מת שם ז'ניסן, אתה 'תקום' (שנת 1786) תרחם ציון".

רצפת בימת התפילה. 


לדברי החוקרים, "משפטים קצרים אלה, מצביעים על הקשר העמוק בין קהילת ליטא לבין ארץ הקודש, שהתקיים מאז ימי הגאון מווילנה ועד ימינו. המשפחה התורמת היתה מהמשפחות הרבניות המובילות בליטא בתחילת המאה ה-18. יחד עם זאת, בשל היעדר שם המשפחה בכתובת, המידע שבידנו אינו שלם, ואנו מזמינים את הציבור להוסיף חלקים לפאזל ולמסור מידע אודות המשפחה באמצעות עמוד הפייסבוק של הפרויקט.  

דרישת שלום אישית נוספת, התגלתה בדמות לוחית מושב כסאו של מנהל אגודת 'צדקה גדולה', האגודה שניהלה את בית הכנסת הגדול בוילנה מסוף המאה ה18 ועד 1931


חפירת בית הכנסת הגדול בליטא היא מיזם משותף של רשות העתיקות, חברת החפירות הליטאית, קרן הרצון הטוב, והקהילה היהודית בליטא. 

* צילומים: יוחנן (ג'ון) זליגמן, רשות העתיקות




תפילתי תפילת כל אדם - וינייטת הנאה והיאה

$
0
0
יצחק מאיר, הוגה דעות, משורר וסופר


מסכת סופרים קושרת קשר נאה בין האסתטי לבין האתי, בין הנאה לבין היאה. מן הפסוק "זֶ֤ה אֵלִי֙ וְאַנְוֵ֔הוּ ", שפשטו קשה, כי איך מיפים את הקדוש ברוך הוא, איך עושים אותו לנאה  יותר משהנו כשאין לו דמות הגוף, והוא ישות שכולה פנים ואין לה חיצוניות כלל, - לומדת מסכת סופרים כי יש להקנות למצוות שציווה האלוהים לקיים - ממד של יופי. "חייב אדם לעשות ציצית נאה, ומזוזה נאה, ולכתוב לו ספר תורה נאה, בדיו נאה, בקולמוס נאה, ובלבלרין נאין, ובקלפים נאין, ועורות צבועין, ויעטפנו בשיראים נאין, שנאמר 'זה אלי ואנוהו', עשה לפניו מצות נאות"..  ( מסכת סופרים ג', הלכה י"ז) .לא מדובר בהדר. הדר יכול לגלוש לעודפי כסף וזהב ומשי שקהילות עניות אינן יכולות להרשות לעצמן, תפארת לבעל היכולת יותר מאשר למצווה במה שיפה  לה על פי חיבור העושה גם את החיצוני לתוכן פנימי, באמצעים מדודים, צנועים וממוצעים. רק רוח האגדה, נועזת וחדשנית ויצירתית , יכולה להרשות לעצמה ללמדנו כי היופי המוקנה לקיומה של מצווה, גולש ממנה אל מי שציווה אותה, שאפשר גם אפשר בכך  ליפות את הקדוש ברוך הוא, שאפשר לעשות אותו לנאה כביכול, שההשתדלות להוסיף לקיום המצווה  את ממד היופי - אומרת כי זה רצונו של הקדוש ברוך הוא, היופי , כשלעצמו, הוא רצונו, הוא צורך נפש שלו כשם שהוא צורך נפש של האדם - ואין יודע מה קדם למה, צורך נפש האדם - כי כן צורך נפשו של אלוהיו, או צורך נפש האלוהים - כי כן צורך נפש של בן האדם, יצירו. אלה  דברי רבי ישמעאל.
.אבא שאול, דורש דרשה שונה  לחלוטין. "ואנווהו", משמעי "הדמה לו, מה הוא רחום וחנון, אף אתה רחום וחנון". 'חנון ורחום'הוא יפה. המידה , זו של הקדוש ברוך הוא הנודע  כ"אל רחום וחנון"בשלוש עשרה המידות המונות את שבחי ייחודו, היא לא מידה של צדקה בלבד, של רגישות מוסרית לגורל כל יצירי כפיו כולם עד אחד, היא לא רק אתית, היא אסתטית. אף אתה האדם, התנאה לפניו במצוות, מצווה שאתה מקיים עושה אותך לאדם יפה יותר, כי המוסר עצמו הוא  מידה העושה את העולם לנאה יותר. הרגש העוטף את האדם אל נוכח נוף קדומים, נשר דואה בתכלת העמוקה, הדגה הצבעונית במעמקי הים, המוזיקה , השיר, הציור, הדרמה, האהבה שדולה את סודה מיפי האהוב  או האהובה - הוא רגש העושה אותו לישר יותר , לרוגע בטוב. יופיים של רחמיו - אם הוא רחום- מחברת אותו ליפי רחמיו של הקדוש ברוך הוא, ששמו, טיבו, הגדרתו, היא שהוא רחום - ורחום הוא יופיו! החיבור הזה מנווה כביכול את הקדוש ברוך הוא. אלוקים שנאמניו הם אנשי מעלה, מתעלה על ידם.
יש לסגולת אדם השפעה על מעמד האלוהים. מי יכול להעז ללמוד כן לבד ממי שמעז ללמוד את המדרש על פי אמיתה של האגדה.
 יש יותר מצד משותף אחד בין רבי ישמעאל לבין אבא שאול. לא נמנה אותם. נאמר רק ששניהם רואים ביופי ערך אם הוא בן לוויה לערך תכני. יופי מופשט מתכנים, ממצוות, מהערכת בורא הבריאה היפה, איננו נכנס לגדר של "ואנווהו". בעולם הדוגמנות, בוחרים אדם נאה כדי להוסיף תוקף למוצר נאה, בגד, תכשיט, רכב, בריכת שחייה במלון. היופי הוא מטבע בה רוכשים קניין נכסף. לא כן בעולם המידות. בגד נאה מיפה את האדם. לא להיפך. רצונך בבגד נאה, היה נאה. לא רצונך להיות נאה - עטוף עצמך בבגד נאה. לא יעלה ולא יוריד. חסר ערך לעניין יופייך. בזה שווים רבי ישמעאל ואבא שאול. הזיקה בין האסטטי העולה מדריגה על ידי האתי. 
הם גם שונים. לרבי ישמעאל, המצווה שמהדרים בה, היא יותר מצווה ממצווה שמקיימים אותה על פי עניינה הפנימי בלבד. קידוש ביום השבת בספל יין עולה כדי קידוש בגביע כסף על פי אבא שאול. מה שחשוב הוא קידוש היום. לא הגביע. רבי ישמעאל יודע אחרת. מי שמהדר בגביע, מהדר בקידוש היום. השוני הגדול הוא כמובן לא בזה אלא בעובדה, שאבא שאול איננו נותן מקום לשום חיצוניות, לשום עטיפה כשהוא מדבר ב"ואנווהו". היופי כולו הוא התוכן, בטיבו המוסרי-ערכי  של המעשה. הנאה הוא יאה והיאה הוא נאה. בדבוקה. חוש היופי של האדם משועבד כולו לשם קליטת יופייה של מידת הרחמים. של הקדוש ברוך הוא. לא פשוט.
 אבל מאין מכיר האדם את מידת הרחום והחנון של אלוהיו? לא מאלוהיו. אבא שאול אומר לו "מה הוא רחום, אף אתה היה רחום", אולם סדר ההוויה של זה הוא הפוך, אדם יודע מה הוא 'רחום'לפי שפגש בחייו אנשים שמידה זאת מאפיינת אותם, ומה שהוא אומר למעשה הוא, שאם האדם הוא רחום וחנון - הוא נטל מידה זאת מאלוהיו שהוא , כאמרו במקרא, "אל רחום וחנון", ובין כך וכין כך, נוצרת בתודעה מציאות בה מידות של האדם ומידות של הקדוש ברוך פועלות האחת על השנייה ומעצבות את האמנוה.
אחד מן הביטויים המופלאים לתובנה זאת, מופיע בתלמוד, מסכת ברכות. שם שואל רבי יוחנן בשם רבי יוסי שאלה שאינה יכולה לעלות על הדעת אלא בעולם הקסום של האגדה:"מנין שהקדוש ברוך הוא מתפלל" ?(ברכות ז',א'). כל עצמה של תפילה על פי הידוע לנו היא בקשה או הודיה שמפנה האדם אל מי שיכול להושיעו- אלוהיו. עולם  בו המושיע עצמו שואל או מודה למי שיכול להושיעו - הוא עולם שאין בו מושיע כלל, אלא גבוה מעל גבוה ברצף אין סופי. תובנה זו, רציונלית ללא ספק, איננה מעסיקה את השואל .  מה שהוא שואל הוא לא האם יש לשאלה קיום. יש לה, בלא צורך להוכחה, מאמונה, מסוד עולמה של האגדה. מה שהוא שואל הוא "מאי מצלי"? מה הוא מתפלל, והוא משיב "אמר רב זוטרא בר טוביה אמר רב: יהי רצון מלפני שיכבשו רחמי את כעסי, ויגולו רחמי על מדותי, ואתנהג עם בני במדת רחמים, ואכנס להם לפנים משורת הדין". זה נוסח תפילתו של הקדוש ברוך הוא. 
הוא, על פי פשוטו של הטקסט, פרסונה מחולקת. הוא שואל מעצמו אורך רוח. מבקש לעצמו להיות סובלן ורחמן. דורש מעצמו לכבד את 'לפנים משורת הדין'ביום דין יותר מאשר את הדין עצמו. אין יודע אם תפילתו תיענה. יש עדות שיש והיא נענית. יש עדות שיש והיא מושבת אחור. 
לא על נקלה מקבלת הדעת את ההצבה הזאת. התלמוד ער לכך. אבל הוא אומר כי אין לן ברירה. פסוק בישעיה אומר לו כי ה'מתפלל, ואין נסיגה מן הפסוק. אותו פסוק מה הוא ? "וְשִׂמַּחְתִּים בְּבֵית תְּפִלָּתִי" (ישעיה נ"ו,ז'). ברור שאין הקורא מפרש את הפסוק כאומר שבית התפילה הוא שלי, אלא שהתפילה היא שלי. הוא מפרק את הסומך מן הנסמך והתפילה אינה מתארת עוד את הבית ומגדירה אותו אלא הבית כולו עומד כדי לשמש את תפילתו של האלוהים.  זאת הבנה שעל פי דקדוק מסויים היא "עוברת", אבל על פי הדעת, היא פנטזיה גמורה, אבל בעולם האגדה פנטזיה מאתגרת, בעלת אפיונים של מציאות על טבעית כביכול, שנשענת על הזיקה בין מה שעושה האלוהים לאדם ומה שעושה האדם לאלוהים. אדם מתפלל. אלוהים מתפלל. 
אחד מגדולי ההלכה במאה שמונה עשרה, רבי  יחזקאל לנדאו (1713-1793) שהיה רבה של פראג וממקומו זרחה כהונתו ההלכית על ארצות אגן הדנובה, שהיה ידוע כ"נודע ביהודה"  וכבעל "הצל"ח -ציון לנפש חיה", - מתעכב על השיח הפלאי הזה ומאציל עליו היבט רציונלי, כמעט סכולסטי. ב'צל"ח הוא כותב, כי אותו מעניינת השאלה "למי כביכול הוא מתפלל"   בטרם ישאל "מה הוא מתפלל". והוא משיב :"ואומר אני אצלינו, עמו וצאן מרעיתו, הוא מתפלל, ומבקש מאתנו שנטיב מעשינו ונשוב בתשובה לפניו, ובזה נגרום שיהיה רצון מלפניו שיכבשו רחמיו, כי תמיד זהו רצונו, אך שעונותינו מעכבים" .  לא, אין הפרסונה של הקדוש ברוך הוא חלוקה. הוא איננו מתפלל אל עצמו. זה בחינת בל יתכן. שובר היגיון. הוא מתפלל אצלנו,  מבקש כי נחיה חיי יושר וחיי כבוד, בהם תלויים רחמיו. בידי בני האדם לחיות תחת ממשלת אל זועם ובידיהם לחיות תחת ממשלת אל חנון ורחום. יהיה האדם חנון ורחום - יהיה אלוהיו כן. 
מאחר שניתנה רשות לאדם לבחור אם יהיה ישר או חוטא, יכול הקדוש ברוך לשטוח תפילתו , תחינתו, כי האדם יבחר בטוב, כי  על כן ה'חפץ להיות אלוהי החסד והרחמים המתגמל את האדם הישר והטוב. "ואל תתמה", הוא מוסיף כדי לשכנע את הספקנים המתייחסים לרעיון המהפכני הזה בחשד שמא הוא אמצאה של בעל הדבר שאין לה יסוד במקרא,  "כי מקרא מלא הוא [דברים י', י"ב] מה ה'אלקיך שואל מעמך כי אם ליראה ..., הרי שהוא שואל ומבקש דבר זה מאתנו כי בידינו הוא כי נתן לנו הבחירה בדבר זה, וכמו כן כל הנביאים מלאים מזה.....בית המקדש נקרא בית תפלתי, ואין הכוונה להגביל בו מקום מיוחד שמתפלל שם, אבל הכוונה שהקב"ה אומר שאלו התפלות שאנו מתפללים בבית הזה שישרה קודשא בריך הוא  שכינתו שם בתוכינו, אלו בקשות בעצמם הם תפלתו ובקשתו כביכול, וזה הרצון לפניו". ( צל"ח, ברכות ז') . הקדוש ברוך הוא מתפלל איתנו, אותה תפילה, אנחנו אליו והוא אלינו, ואם שלו אלינו נענית, שלנו אליו נענית , ואם שלו אלינו לא נענית ואנו הולכים בדרך עוועים  שהביאה עלינו מבול - מה יעשה, שאלמלא נשבע שלא יבינו עוד - היה מביאו בדלית ברירה. 
מעתה "וְשִׂמַּחְתִּים בְּבֵית תְּפִלָּתִי"הוא ושימחתים בבית בו נשמעת תפילתי , אותו בית, אותה תפילה הנשמעת מפיכם. תפילתי היא תפילתכם. 
כדי לעמוד על עוצמתה של הפרשנות הלנה בתיבה אחת, 'תְּפִלָּתִי', ראוי לבחון באיזה קונטקסט שלם היא מופיעה. היא חלק מבואה שלימה בישעיה "וּבְנֵי הַנֵּכָר הַנִּלְוִים עַל-יְ.ה.וָ.ה לְשָׁרְתוֹ וּלְאַהֲבָה אֶת-שֵׁם יְ.ה.וָ.ה לִהְיוֹת לוֹ לַעֲבָדִים כָּל-שֹׁמֵר שַׁבָּת מֵחַלְּלוֹ וּמַחֲזִיקִים בִּבְרִיתִי.  ז וַהֲבִיאוֹתִים אֶל-הַר קָדְשִׁי וְשִׂמַּחְתִּים בְּבֵית תְּפִלָּתִי עוֹלֹתֵיהֶם וְזִבְחֵיהֶם לְרָצוֹן עַל-מִזְבְּחִי  כִּי בֵיתִי בֵּית-תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל-הָעַמִּים.  ח נְאֻם אֲדֹנָי יְ.ה.ו.ה מְקַבֵּץ נִדְחֵי יִשְׂרָאֵל  עוֹד אֲקַבֵּץ עָלָיו לְנִקְבָּצָיו" ( ישעיה נ"ו ו'-ח'). את מי מביא הקדוש ברוך אל בית התפילה בו תפילתו שלו היא תפילת האדם? את ישראל, עמו, על בני הניכר הנלווים אליו. בנבואת אחרית הימים הזו, יש ציור ריאליסטי של המצאי היהודי בעולם. יש שיבת ציון. יש קץ הגלויות. יש "וַהֲבִיאוֹתִים ", אבל אלה כוללים גם בני ניכר, גם נלבבים המצטרפים אל המשוב הקוסמי של שיבת ציון, בני אומות עולם בהם התערבבו ישראל שזנחו בהתבוללם את תורת משה עבד ה'וחיבורים שהם חיברו אינם מתפרקים, עכשיו שיש תנועה אדירה של שיבה, אלא ישראל והנלווים כאחד מגיעים אל אֶל-הַר קָדְשִׁי.  בני הניכר "הַנִּלְוִים עַל-יְ.ה.וָ.ה לְשָׁרְתוֹ וּלְאַהֲבָה אֶת-שֵׁם יְהוָה לִהְיוֹת לוֹ לַעֲבָדִים"במה הם ניכרים?  בבחירה שהם בוחרים, "כָּל-שֹׁמֵר שַׁבָּת מֵחַלְּלוֹ וּמַחֲזִיקִים בִּבְרִיתִי" ( שם ו'). אין הנבואה של ישעיה שואלת אם היה מי שבדק ובחן את בני הניכר ואישר כי הם מחזיקים או אינם יקים בבריתי. "את העושים כל אלה אביא אל הר קדשי הוא בית המקדש שוה בשוה עם האזרח",  אומר בעל הפירוש "מצודת דוד". "בשווה עם האזרח"!  מה ששוויון זה עושה הוא ש"בֵיתִי בֵּית-תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל-הָעַמִּים" ( שם, ז'). הבית בו תפילת האדם היא תפילת האלוהים, ותפילת האלוהים תפילת האדם, הוא בצומת שהפגישה של האדם עם אלוהיו היא אוניברסלית. 'בֵיתִי'הוא מעתה,  כדברי רש"י על אתר, "לכל העמים - ולא לישראל לבדם". 
והרי זה מופלא. מכל הפסוקים בחרה האגדה התלמודית לבסס אתת הבנתה העמוקה והמהפכנית כי השיח בין האדם לבין אלוהיו מתעצב על ידי הזיקה ההדדית ביניהם, על ידי העובדה שהם משפיעים השפעה יוצרת זה על זה, בפסוק  מפסוקי המקרא  המדבר בכל בני האדם, בישראל, בבן הניכר הנלווה אלו , בכל העמים. ישראל, מאמינים בני מאמינים, מאמינים כי אלוהי ישראל הוא אלוהי כל העמים. כי יש יופי מוסרי באמונה, כי האדם החפץ חיים  באשר הוא אדם - חותר להידמות בערכיו לערכים אותם מונה הנבואה באלוהי השמים והארץ -חנון ורחום, קרי אלוהים שהפיוס, והסליחה, והשלום הם  שלו, ושבאחרית הימים תפגוש נבואת ישעיה נ"ו  "כִּי בֵיתִי בֵּית-תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל-הָעַמִּים"את נבואת ישעיה ב'"וְשָׁפַט בֵּין הַגּוֹיִם וְהוֹכִיחַ לְעַמִּים רַבִּים וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים וַחֲנִיתוֹתֵיהֶם לְמַזְמֵרוֹת לֹא יִשָּׂא גוֹי אֶל גּוֹי חֶרֶב וְלֹא יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה". מה יפה. מה רחום. מה חנון. לישראל. לכל העמים.








תמונות למצגת על שיר השירים - חלק 3

תמונות למצגת על שיר השירים - חלק 2

Viewing all 3096 articles
Browse latest View live